Sud KS
161

Na ročištu u predmetu Dženan Memić prikazan snimak rekonstrukcije događaja

Piše: A. Z.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnjem ročištu Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji Seferoviću u Kantonalnom sudu u Sarajevu prikazan je videosnimak rekonstrukcije događaja u kojem je smrtno stradao Dženan Memić.

Iz snimka je izbačen dio u kojem učestvuje Ljubina supruga Vasvija Sejdović, jer je optužba protiv nje povučena, a ona je odbila da bude svjedokinja Tužilaštva.

U prikazanom snimku Ljubo je kazao da se u trenutku nesreće, oko 22:30 sati, nalazio u kombiju sa suprugom i šestero djece. Misli da je vozio oko 50 km/h jer mu brzinomjer nije radio. Rekao je da ne zna na kojem se tačno mjestu desila nesreća niti je vidio pješaka. Kazao je da mu je supruga rekla da je udario pješaka, a da je on u retrovizoru vidio čovjeka kako pada na stomak.

Seferović je dodao i da nije vidio nikoga s Dženanom. Tvrdi da je oštećenja na vozilu popravio sam te da je nakon nesreće pobjegao kod oca, ali da mu nije odmah rekao šta se desilo.

Alisa Mutap je prilikom rekonstrukcije kazala da se ne sjeća kombija.

Seferovićev advokat Rusmir Karkin je imao niz prigovora na način kako je izvedena rekonstrukcija, ističući da je tužilac Sead Kreštalica sve vrijeme Ljubu navodio na odgovore, između ostalog da pokaže tačno mjesto udara, koje je prilikom rekonstrukcije bilo označeno, iako je Ljubo više puta ponovio da ne može odrediti tačno mjesto.

Iz Tužilaštva su kazali da je rekonstrukciji prisustvovao tadašnji advokat Ljube Seferovića Omar Mehmedbašić te da nije imao prigovor na razgovor.

Dženanov otac Muriz Memić nakon ročišta je najavio tužbe protiv svih tužilaca koji učestvuju u slučaju, optužujući Tužilaštvo na čelu s Dalidom Burzić za montiranje slučaja. Dodao je i da je Burzić jučerašnjim saopćenjem "slagala javnost".

Advokat porodice Memić Ifet Feraget je kazao da je ono što je Vasvija Sejdović rekla prilikom rekonstrukcije, a što je izbačeno, ključno, jer je ona rekla da je te večeri vidjela momka u bijelim hlačama i bijeloj majici i da njen suprug nikog osim njega nije udario.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 7. juni u 10 sati kada će biti prikazani snimci nadzornih kamera kuvajtske rezidencije i kuće Šerifa Konjevića.