Brojni zakoni
7

Na razmatranje u Parlamentu FBiH za sada čeka 100 raznih materijala

Er. M.
Pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u ovoj godini trebalo bi se naći minimalno 100 različitih materijala. Samo neki od njih su zakoni o studentskom radu, minimalnoj plaći, izboru načelnika i gradonačelnika te igrama na sreću.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović zakazao je za 29. januar 2020. godine sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti. Jedna od tačaka bit će i Nacrt programa rada Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za 2020. godinu, kojim se utvrđuju ciljevi i pravci djelovanja Zastupničkog doma PFBiH.

U Nacrtu programa rada navedeno je da će osnovni ciljevi Zastupničkog doma PFBiH u ovoj godini biti usmjereni na reforme u sektoru pravosuđa i javne uprave, reforme društveno-ekonomskog sektora u nadležnosti FBiH, reforme u radnom, socijalnom i zdravstvenom sektoru, kao i jačanje društvene pravednosti i stabilnosti FBiH s posebnim osvrtom na jačanje demokratskih odnosa i vladavine prava, iniciranje i provođenje reformi iz usvojene reformske agende usklađenih s potrebama FBiH na putu euroatlantskih integracija, usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU po prioritetima iz BH Akcionog plana mjera za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja i Mišljenja EU iz 2019. godine po zahtjevu BiH za kandidatskim statusom.

Kako je navedeno ciljevi su i povećanje uključenosti Zastupničkog doma PFBiH u pitanja okoliša, jačanje saradanje s regionalnim i međunarodnim partnerima i u konačnici reforma i izmjene u unutrašnjoj organizaciji Stručne službe Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Trenutno se u Parlamentu Federacije BiH nalazi 48 nacrta i prijedloga koji su u proceduri, 29 izvještaja i informacija koje se nalaze u proceduri od 2018. godine te 23 inicijative i prijedloga koji su dostavljeni od ovlaštenih predlagača i koji će biti upućeni u proceduru u 2020. godini. Također, Zastupnički dom PFBiH u 2020. godini razmatrat će nacrte i prijedloge zakona koje Vlada FBiH uputi u parlamentarnu proceduru, a u skladu s Programom rada Vlade FBiH za 2020. godinu, kao i zakone koje predlože federalni parlamentarci.

Planova je mnogo, ali isto tako treba uzeti u obzir da se ove godine u BiH održavaju lokalni izbori pa s pravom postoji strah od ponavljanja situacije iz 2016. godine kada se tokom izbornog ciklusa zakonodavna vlast FBiH našla u blokadi.

Naime, za vrijeme lokalnih izbora 2016. godine domovi Parlamenta Federacije BiH mjesecima nisu održavali sjednice. Prema Izvještaju o reviziji Parlamenta FBiH za 2016. godinu, a koju je radio Ured za reviziju institucija FBiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije održavao sjednice u juni, august i septembru 2016. godine, dok Dom naroda Parlamenta FBiH nije održavao sjednice u periodu od 23. juna do 15. septembra 2016. godine, niti u periodu od 15. septembra do 5. decembra 2016. godine.

Za sada ne postoje nikakve naznake o mogućim blokadama rada Parlamenta FBiH s obzirom na to da se sjednice održavaju relativno redovno. U skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PFBiH, sjednice Zastupničkog doma PFBiH trebaju se održavati jednom mjesečno i to u posljednjoj sedmici mjeseca.