Narodna skupština RS-a
0

Na raspravi izgradnja autoputa Banja Luka-Gradiška

FENA
Odbor za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske nalažio je preduzeću „Putevi Republike Srpske“ da ispoštuje zakonsku odredbu, koja se odnosi na dostavljanje programa za otklanjanje nepravilnosti konstatiranih nalazom Glavne službe za reviziju, a u vezi sa izgradnjom autoputa Banja Luka-Gradiška.

Informacija o izgradnji tog autoputa bit će predmet rasprave u Narodnoj skupštini RS-a na narednoj sjednici, a skupštinski odbor je tim povodom preporučio Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS-a da prati provođenje mjera otklanjanja uočenih nepravilnosti i „Putevima RS-a“ da putem ekspertiza odgovarajućih naučnih i stručnih institucija, zatraže razjašnjenje i pomoć u sprovođenju donesenih mjera po preporukama Glavne službe.

U Informaciji o izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška, koju je pripremilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a za poslanike entitetskog parlamenta, se navodi da je kilometar puta na prvoj trasi koštao 23,1 milion KM ili 11,8 miliona eura.

Precizirano je da je za izgradnju, nadzor i eksproprijaciju zemljišta prve dionice autoputa od Klašnica do Aerodroma Mahovljani u dužni od 5,7 kilometara do sada potrošeno 131,7 miliona KM.

Na ovoj trasi su i dva tunela i tri podvožnjaka, a završeno je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, koji se odnose na utvrđeni opći interes i nalaze se na trasi puta, izuzev u jednom slučaju, čije je rješavanje u toku.

Isplata po osnovu eksproprijacije zemljišta za prvu fazu iznosi 20,09 miliona KM.

Rok za izgradnju druge dionice od Mahovljana do Gradiške je 31. januar 2010.godine. Do sada je za eksproprijaciju isplaćen iznos od 14 miliona KM, od čega je Vlada RS-a obezbijedila i doznačila 10 miliona KM, a ostatak je plaćen privremenim povlačenjem sredstava za druge namjene iz plana poslovanja Javnog preduzeća „Putevi RS-a“.

Međutim, bilo je potrebno obezbijediti još 25 miliona KM za ekproprijaciju, a Vlada RS-a ih je nedavno odobrila.

Do danas nisu obezbijeđena provostepena rješenja u 19 predmeta koji se tiču imovinskih pitanja na ovoj drugoj fazi izgradnje autoputa Banja Luka-Gradiška.

Kako bi se ubrzao cijeli postupak oko rješevanja imovinskih pitanja Vlada je Skupštini RS-a predložila na usvajanje i novi zakon o eksproprijaciji zemljišta.

O tome, kao i informaciji o izgradnji autoputa vodit će se rasprava na sjednici Narodne skupštine RS-a zakazanoj za 4. novembar.