Uloženo 120.000 KM
0

Na radost roditelja: U Općini Novi Grad uskoro otvaranje novog vrtića

L. K.
Nakon što je vrtić "Aneks“ nedavno počeo sa radom, stanovnici općine Novi Grad Sarajevo dobit će još jedan vrtić. U naselju Saraj Polje završeni su radovi na adaptaciji prostora u kojem se prije agresije na Bosnu i Hercegovinu nalazio vrtić "Žubor“, a samo otvaranje vrtića usaglasit će se sa Javnom ustanovom "Djeca Sarajeva" koja bi trebala opremiti prostor.

"S obzirom na to da je nedavno došlo do smjene direktorice te javne ustanove, nadamo se da to neće oduzeti dodatno vrijeme, te da će mališani uskoro dobiti mjesto za boravak", navedeno je u saopćenju.

Izgradnja vrtića u ovom naselju višedecenijska je potreba, jer većina djece iz ovog dijela Novog Grada boravi u vrtiću "Dječiji grad“ na Mojmilu, što posebno u zimskom periodu predstavlja problem za njihove roditelje. Stavljanje u funkciju ovog vrtića značajno će roditeljima olakšati svakodnevni život, a mališanima osigurati prostor za ugodan boravak i igru.

S obzirom na sve veći broj mladih bračnih parova koji se odlučuju da žive u ovoj lokalnoj zajednici, Općina Novi Grad kontinuirano radi na proširenju kapaciteta Javne ustanove "Djeca Sarajeva“, a za adaptaciju prostora u ulici Teheranski trg broj 10 na Saraj Polju izdvojila je 120.000 KM.

Otvaranjem još jednog prostora za predškolski odgoj i obrazovanje djece, doprinijet će rješavanju problema nedostatka mjesta za boravak najmlađih stanovnika naše općine. Obdaništem će upravljati Javna ustanova "Djeca Sarajeva“, a u njemu će moći boraviti 50 djece raspoređenih u dvije odgojne grupe.

Kako bi se ovaj prostor prilagodio potrebama za boravak mališana, bilo je neophodno uraditi njegovu kompletnu rekonstrukciju i adaptaciju. Zamijenjene su vodovodne i kanalizacione instalacije, elektroinstalacije, zatim podne i zidne obloge. Ugrađena je nova fasadna i unutrašnja stolarija, sanitarna oprema, kao i novi protivpožarni i sigurnosni sistemi.

Vrtić će imati prostorije za prijem i presvlačenje djece, prostor za rad s djecom, razgovor s roditeljima, kuhinju, trpezariju, sanitarne prostorije za mališane, za odgajatelje i drugo osoblje.