{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na proteste stiže 127 autobusa i 15.000 boraca

S
21.4.2010. u 07:58
0
40
Na proteste stiže 127 autobusa i 15.000 boraca
0
Na proteste stiže 127 autobusa i 15.000 boraca
Foto: Arhiv
Udruženja boračkih organizacija u Kantonu Sarajevo danas će u 12.05 sati pred zgradom Vlade Federacije BiH (FBiH) održati mirne proteste na kojima bi se moglo pojaviti i do 15.000 demonstranata. Organizatori su u glavni grad najavili 127 autobusa iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH), ali da neće blokirati saobraćaj.
Protesti će biti organizovani i u Mostaru i Travniku, a koordinacija ovih kantonalnih boračkih organizacija najavila je blokadu magistralnih puteva.

Demostranti smatraju da se Vlada FBiH prema njema odnosi nekoretno i žele spriječiti namjeru vlasti da dvije trećine boračke populacije ostavi bez ikakvih primanja

Na zahtjev temeljnih boračkih udruženja, Vlada Federacije BiH je jučer, na hitnoj telefonskoj sjednici, donijela Uredbu o prihodovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Uredbom se utvrđuje visina prihodovnog cenzusa u iznosu od 2,5 prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

Uredbom je također regulirano da će Vlada Federacije BiH vršiti redovnu analizu primjene i određivati prihodovni cenzus i prihodovni prag vodeći računa da ne bi više od 20 posto korisnika ostalo bez naknade.

Navedena Uredba ima privremeni karakter i primjenjivat će se od 1. maja ove godine do početka primjene Zakona o prihodovnom cenzusu, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Izet Ganić izjavio je Srni da jučerašnja uredba Vlade FBiH o prihodnovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja predstavlja samo parcijalno rješenje problema ove populacije.

Ganić je rekao da je za danas u 10.00 sati zakazao sjednicu Upravnog odbora ove organizacije na kojoj biti razmatrana uredba Vlade FBiH i na kojoj će se članovi organizacije izjasniti šta će dalje činiti.

"Nismo odustali od protesta koji su zakazani u 12.05 sati pred zgradom Vlade FBiH", dodao je Ganić.


Demonstracije u Sarajevu prijavljene su nadležnom MUP-u, a u obezbjeđivanje će biti uključeni i pripadnici federalnog MUP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: