Godišnjica 15. jula
616

Na Proskok prebačen autentični tenk Vojske RS-a, veterani spremaju obilježavanje bitke

Klix.ba
Godišnjica bitke na Proskoku, 24. po redu, bit će obilježena u subotu, 15. jula, a tim povodom će biti održan i historijski čas. Na to mjesto prebačen je i autentični tenk srpske vojske koji je uništen i zarobljen u žestokim borbama.

Pripadnici Vojske Republike Srpske na čelu s Ratkom Mladićem su 10. jula 1993. godine krenuli u ofanzivu preko Igmana i Bjelašnice, a cilj je bio zatvoriti obruč oko Sarajeva.

Ova operacija, kojom je komandovao Ratko Mladić, sada haški optuženik, trajala je do 31. jula. Nakon 20 dana pripadnici Armije RBiH počeli su se povlačiti zbog ogromnih gubitaka.

Kotu Proskok, u blizini sela Dejčići, branila je 182. viteška (fočanska) lahka brigada. U žestokim borbama koje su vođene tri sedmice poginulo je blizu 100 pripadnika Armije RBiH, a njih 500 je lakše i teže ranjeno. Nakon povlačenja, Proskok su zauzeli pripadnici Vojske RS.

Prvi put ove godine obilježavanje zajednički organizuju Udruženje 182. viteška lahka brigada i Udruženje Prva bošnjačka brigada. Početak obilježavanja bit će upriličen u 11 sati.