{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na proljeće započinje izgradnja Instituta za zootehniku na Kupresu

F
7.12.2015. u 19:42
0
4
Na proljeće započinje izgradnja Instituta za zootehniku na Kupresu
0
Na proljeće započinje izgradnja Instituta za zootehniku na Kupresu
Foto: Arhiv
Početak radova na izgradnji Agronomskog Instituta za zootehniku predviđenog u Kupresu bi trebao početi u proljeće 2016. godine, potvrdio je za Fenu zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić.
Kao jedan od stručnih realizatora u razvoju ovog projekta Bagarić je kazao kako su radovi i opremanje instituta trebali biti izvršeni ove godine, međutim projekt je u određenom vremenskom zaostatku ali, kako kaže, ide se prema završetku.

Po Bagarićevim riječima, u novembru ove godine zatvorena je procedura za prijavu na konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača za isporuku opreme za laboratorij koji bi bio sastavni dio Instituta za zootehniku u Kupresu.

"U toku je procedura za izbor izvođača radova na sanaciji objekata i uređenju ekonomskog dvorišta ovoga instituta“, kazao je Bagarić. Dodao je kako je za spomenuti projekt Republika Hrvatska izdvojila je 1 000.000 kuna (250.000 KM),od čega će 600.000 kuna (150.000 KM) biti utrošeno na objekte, a 400.000 kuna (100.000 KM) za laboratorij Instituta.

"Nadam se kako će i VladaLiv anjskog kantona izdvojiti značajnija sredstava kako bi se izvršila nabavka ostalih potrepština i opreme kako bi Centar za reprodukciju u stočarstvu kao podjedinica Instituta za zootehniku u idućoj godini započeo sa zapošljavanjem stručnog osoblja i planiranim aktivnostima", istakao je Bagarić.

Uz to je nadodao da bi za početak to značilo zapošljavanje voditelja Centra i dvije stručne saradničke osobe.

"Pošto u Federaciji BiH nema ovakvog centra, uslijedila bi inicijativa na formiranju Centra za reprodukciju u stočarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, što je konačni cilj ovoga projekta", naglasio je Bagarić.

U cjelokupnom projektu Zavoda za hranu i veterinarstvo Livanjskog kantona predviđena je izgradnje ostalih podjedinica poput laboratorija za hranu i veterinarstvo što bi se trebalo graditi u Tomislavgradu i zavoda za poljoprivredu u Livnu.

"To je obaveza Vlade Livanjskog kantona i općina Tomislavgrad i Livno te je za očekivati realizaciju aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, odnosno prijenos općinskih zemljišta na Zavod za hranu i veterinarstvo kantona", istaknuo je Bagarić.

Ukoliko bi došlo do izvršenja tih obaveza općina, Bagarić najavljuje hitno uređenje projektne dokumentacije, pripremanja Investicijskog programa za ove podjedinice te na koncu i početak gradnje tih objekata.

"To su osnove pretpostavke na temelju kojih se može aplicirati i računati na sredstva od donatora i pretpristupnih fondova", kazao je Bagarić.

Naime, osvrnuvši se na sami projekt Sveučilišnog Instituta za zootehniku u Kupresu, Bagarić je prenio da bi on sadržavao četiri osnovne jedinice i djelatnosti počevši od odjela znanstveno-istraživačkih poslova, kontrolno-laboratorijskog nadzora, uzgojno selekcijskog rada-Centar za reprodukciju u stočarstvu te Odjel za Stručno-savjetodavni rad.

"Objekti i prostori su zajednički, a sam Centar za reprodukciju je odjel na koji se vezuju ostali odjeli", istaknuo je Bagarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: