BIHAMK
0

Na prevoju Ivan obustavljen saobraćaj za teretna vozila

FENA
Snijeg pada u većem dijelu BiH i na putevima su pravi zimski uvjeti. Zimska oprema je obavezna za sva vozila, dok su lanci obavezni na svim planinskim prijevojima za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, osim na putnom pravcu Konjic - Sarajevo (preko prijevoja Ivan), gdje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila preko 7 tona.

Izdvajaju se se putni pravci gdje su lanci za teretna vozila i šlepere obavezni: Srednje - Olovo - Kladanj preko prijevoja Nišići i Karaula, Prozor - Gornji Vakuf (prijevoj Makljen), Bugojno - Kupres (planinski prijevoj Koprivnica), Travnik - Donji Vakuf, (prijevoj Komar), Novi Travnik - Bugojno (prijevoj Rostovo), Han-Pijesak - Vlasenica (planinski prijevoj Han-Pogled), Gacko - Tjentište (prijevoj Čemerno), Kotor-Varoš - Teslić (preko Borja), Trnovo - Foča (preko Rogoja), te područje Vlašića i Romanije. Na putnim pravcima: Kupres - Šuica - Tomislavgrad, Glamoč - Mlinište i Ključ - Bosanski Petrovac - Drvar, dodatne poteškoće pored snijega pričinjavaju i jaki udari vjetra, koji stvaraju sniježne nanose. Vidljivost je zbog vjetra i snijega smanjena i na putnom pravcu M-17 Drežnica - Mostar. Neophodna je opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog radova na izgradnji nove dionice autoputa, usporeno se saobraća na putnom pravcu Dobrinje - Kakanj.

GP Izačić zatvoren je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja pri prelasku granice nisu zabilježena.

Na GP Brčko - Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko - Gunja ograničena je na 40 km/h.

RADOVI:

MAGISTRALNI PUTEVI:

  • M-14.1 Bosanski Brod - Odžak (naselje Stari Poloj), deminiranje terena i povremene obustave saobraćaja i to u terminu od 08 do 16 sati.

REGIONALNI PUTEVI:

  • R-455a Živinice - Svatovac do završetka radova na mostu (na rijeci Oskovi), zabranjuje se saobraćaj za vozila sa ukupnim opterećenjem preko 8 tona, a maksimalana brzina kretanja vozila privremenim mostom ograničena je na 20km/h.
  • R-429 Aleksina Medja - Grab, nastavljeni su radovi, a saobraćaj se odvija jednom trakoM-naizmjenično.
  • R-445 Semizovac - Ilijaš, sanacija mosta «Malešići» i dijela regionalne ceste R-445 s obje strane mosta (od 00 do 24 sata, do 30.04.2009 god.)

ZABRANE: M-16.4 Novi Travnik - Bugojno - zabrana za teretna vozila iznad 7,5 tona. M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje - zabrana za teretna vozila iznad 12 tona. M-20 Gacko - Tjentište (preko prijevoja Čemerno), zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopćeno je iz BiHAMK-a.