BiH
0

Na Prenju požar i dalje aktivan

FENA
Tokom protekla 24 sata vatrogasci su u Mostaru intervenisali dva puta i to u mjestima Vojno i Bišća polje. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar na brdu Dretelja u općina Čapljina i dalje je aktivan. Zbog nepristupačnosti terena požar se ne gasi.

U općini Jablanica, požar na lokalitetu Prijeslop, na planini Prenj i dalje je aktivan. Ne gasi se zbog nepristupačnosti i miniranosti terena.

U mjestu Knešpolje, u općini Široki Brijeg, oko 15,30 je izbio požar pri čemu je gorila šuma i nisko rastinje. Požar su oko 18,00 sati lokalizovali DVD iz Širokog Brijega i mjesnog stanovništva. Opožarena površina je oko četiri hektara.

Oko 16,00 sati izbio je požar u mjestu Pogana Vlaka, općina Grude. Gorila je trava i nisko rastinje. Požar je pogašen od strane VJ Grude, a opožarena površina je oko jedan hektar.

U općini Ljubuški evidentiran je požar u mjestu Vašarovići oko 12,00 sati pri čemu je gorila trava i nisko rastinje, a pogašen je oko 13,30 sati. Opožarena površina je oko jedan hektar.

U Zeničko-dobojskom kantonu registrovana su dva požara na pomoćnim objektima u općinama Zavidovići i Visoko. U požarima nije bilo povrijeđenih, a na objektima je pričinjena materijalna šteta. Oba požara su pogasili vatrogasne jedinice iz ovih općina.

U općini Livno evidentiran je požar u vremenu od 15,15 sati do 18,00 sati u mjestu Bila gdje je gorilo polje (trava).

DVD Tomislavgrad je imala dvije intervencije. Prva intervencija u vremenu od 09,00 do 20,30 sati bila je u mjestu Tušnici, gdje je gorila trava. Druga intervencija požara između korita i zidina koji je bio prije tri dana pa se aktivirao. Izlaskom vatrogasne jedinice na teren požar je lokalizovan u potpunosti.

  • Na području Unsko-sanskog kantona usljed dugotrajnih suša i dalje su na snazi restrikcije i redukcije vode za piće na pojedinim područjima općina Bihać i Ključ, navodi se u redovnom izvještaju o požarima na području FBiH Federalne uprave civilne zaštite.