BiH
75

Na Pravnom fakultetu u Mostaru otvorena Ogledna advokatska kancelarija

Klix.ba
(Foto: Aldin Ljubunčić)
Na Pravnom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru organizovana je ceremonija svečanog otvaranja Ogledne advokatske kancelarije.

Vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih pravnih fakulteta, Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru ovim projektom ima za cilj uvesti kliničko pravno obrazovanje kao oblik praktičnog usavršavanja studenata.

Kliničko pravno obrazovanje može imati pozitivan uticaj na kvalitet obrazovanja na pravnim fakultetima. Rješavajući stvarne probleme stvarnih ljudi i učeći se profesionalnim vještinama pod nadzorom onih koji su za to dodatno kvalifikovani, studenti dobijaju priliku da se suštinski zainteresuju za pravo i da sa boljim znanjem i više zadovoljstva završe svoje studije.

"Prije nekoliko godina odlučili smo da uradimo anketu o kvaliteti naših studenata na tržišu rada, koja nam je pokazala prema odgovorima poslodavaca, da našim studentima nedostaje praktično usavršavanje. Uzimajući u obzir rezultate ankete, odlučili poduzeti niz aktivnosti te studentima omogućiti praksu na završnoj godini u trajanju od 21 dan. Pored toga, naš fakultet raspolaže i sa salom za simulovano suđenje gdje studenti uzimaju različite uloge u sudnici", ističe dr. sc. Anita Duraković, v. d. dekana Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Obuka-trening u Oglednoj advokatskoj kancelariji omogućava studentima da nauče da preuzimaju odgovornost za pitanja koja imaju ogroman značaj za njihove klijente, vodeći računa ne samo o opštim pravnim izvorima nego i o vrijednostima koje su od najveće važnosti za efikasan pravni sistem, kao što su vladavina prava, pravda, poštenje i visoki etički standardi.

"Ovaj projekat je jedan u nizu gore navedenih aktivnosti, gdje će naši studenti zajedno sa nastavnim osobljem sa jedne strane i stručnjacima iz prakse sa druge strane, rješavati stvarne slučajeve i pružati im pravnu pomoć. Svjesni smo činjenice da naša zakonska regulativa ne omogućava pravnim fakultetima pružanje besplatne pravne pomoći, ali mi ćemo se truditi da napravimo određeni balans između potreba studenata za praktičnim usavršavanjem i ograničenjima koje nameće zakonodavna praksa", dodaje Duraković.

Projektom "Ogledna advokatska kancelarija" Pravni fakultet promoviše najsavremenije metode edukacije u oblasti visokog obrazovanja.

Projekat je sufinansiran od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a u projektnom timu učestvovali su dr. sc. Anita Duraković, mr. sc. Lana Bubalo, mr. sc. Šejla Maslo-Čerkić, mr. sc. Ramajana Demirović i mr. sc. Denis Pajić.