BiH
0

Na poziv Beča 12-oro djece iz Dječijeg doma "bjelave" boravit će 10 dana u glavnom gradu Austrije

FENA
Dvanaestoro djece iz Dječijeg doma „Bjelave" boravit će u Beču od 1. do 10. augusta na poziv Grada Beča.

Ideja o pozivu djece ostvarena je prilikom posjete druge predsjednice Pokrajinskog parlamenta Grada Beča Erike Stubenvoll u februaru kada je bila u posjeti Sarajevu Dječijem domu „Bjelave“ nakon požara koji se desio u tom domu.

„Mislim da je važno da mladi ljudi jednoga grada upoznaju druge iz prijateljskog grada, da se trebaju bolje upoznati“, kazala je novinarima u Beču Erika Stubevoll.

Ona je naglasila da će djeca od 9 do 14 godina biti smještena u smještaju za mlade u jednom predivnom okruženju, imat će mogućnost da se igraju i provedu vrijeme kako žele. U pratnji te djece bit će dvije osobe koje će govoriti njihov maternji jezik da bi se djeca mogla bolje snaći. Posjet će i sve važne znamenitosti Grada Beča, a imat će priliku da se kupaju i na starom Dunavu.

Stubenvoll je naglasila da ovakve aktivnosti doprinose osnaženju dobrih veza dvaju gradova Sarajeva i Beča. Kazavši da je prilikom tragedije u Dječijem domu „Bjelave“ napravljena humanitarna akcija da bi se pomoglo dječijem domu kada je i gradonačelnik Beča Michael Haupl boravio u Sarajevu i tada je donirano oko 40.000 eura.

Stubenvoll je naglasila da će između Sarajeva i Beča biti uspostavljene i dalje veze na području razvoja grada kao i na kulturnom planu.