BiH
0

Na površinskom kopu rudnika u Kaknju pronađena masovna grobnica sa pet leševa

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Nakon što su u nedjelju poslijepodne na površinskom kopu Vrrtlište, Rudnika mrkog uglja Kakanj pronađeni ostaci jednog leša, istražitelji Instituta za traženje nestalih osoba Zeničko - dobojskog kantona kantona danas su na ovom lokalitetu pronašli najmanje pet leševa.

Obzirom da se radi o fragmentarnim dijelovima odjeće, istražitelji nisu mogli kazati, da li su ekshumirani ostaci pripadali civilima ili vojnicima.

„Prema preliminarnim izvještajima sudskog vještaka dr. Sabihe Brkić - Silajdžić pronađeni su ostaci kostiju najmanje pet osoba. Ne može se sa sigurnosti kazati da li kosti potiču iz ratnog perioda, odnosno od 1992. do 1995.godine“, kazao je Redžo Delić, zamjenik kantonalnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zenica.

Prema informacijuama Fene, Tužilaštvo ZDK-a nije raspolagalo sa podacima da bi se na ovom lokalitetu mogla nalaziti masovna grobnica.

Iskop tijela, danas po nalogu Tužilaštva ZDK-a obavili sudski vještak dr. Sabiha Brkić - Silajdžić i Zaim Kablar, šef Instituta za traženje nestalih osoba Zeničko-dobojskog kantona.