"Jedinica" za rad
37

Na pomolu smjena direktora policije u Tuzli, resornog ministra optužuju za udar na državu

A. K.
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Direktor Uprave policije Tuzlanskog kantona Dževad Korman, po svemu sudeći, uskoro bi mogao biti smijenjen. Još uvijek nije poznato ko će napraviti taj korak, odnosno uputiti prijedlog - ministar unutrašnjih poslova ili Nezavisni odbor koji je nedavno imenovan, a za čiji se izbor veže politički utjecaj.

Sedam novih članova Nezavisnog odbora, skupštinskog tijela koje provodi postupak izbora i smjene direktora Uprave policije, uz vršenje nadzora nad njegovim radom, imenovano je na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, a uskoro će biti zvanično i konstituisan. Iz pozicije su prilikom imenovanja istaknuli da su svi članovi izabrani bez bilo kakvog uplitanja politike, međutim iz opozicije su oprečnog stava.

Mandat prethodnom sastavu Nezavisnog odbora istekao je prije pet mjeseci, a aktuelna većina prvo imenovanje uspjela je zaustaviti poništenjem konkursa. Opozicija u Tuzli tada je aktivirala alarm za uzbunu, upozorivši da je konkurs poništen kako bi se u Nezavisni odbor progurale osobe koje će odgovarati aktuelnoj vlasti.

Hadžić: Politiziran proces

Nakon druge konkursne procedure novi sastav Nezavisnog odbora je imenovan na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, a predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić za Klix.ba kaže da je politizaciju procesa pokazao upravo ponovljeni konkurs.

"Sam način izbora je dokaz politizacije. Nacionalna kvota ne Bošnjaka je smanjena, a izbacili su se i ljudi koji su ostvarili dovoljan broj bodova. Naime, u izboru smo prvi put imali manji broj ne Bošnjaka, a uz situaciju da čovjek koji je imao dovoljan broj bodova za člana komisije nije izabran, već neko ko je imao manji broj", kazao je Hadžić za Klix.ba.

Dževad Hadžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Hadžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, Ferid Muslić, nekadašnji član Nezavisnog odbora na intervjuu u prvoj konkursnoj proceduri imao je najviše bodova. Međutim, umjesto njega u Nezavisni odbor zasjeo je kandidat koji se u prvom konkursu nalazio na devetom mjestu, što je zamjerka opozicije.

Upravo novi Nezavisni odbor ima mogućnost predlaganja smjene direktora Uprave policije Tuzlanskog kantona Dževada Kormana kojeg je ovo skupštinsko tijelo u ranijem sazivu ocijenilo ocjenom pet, dok je ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić drugačijeg mišljenja.

Naime, on je prije nekoliko dana Kormanu dao "jedinicu", a s tim stavom se složila Kantonalna vlada koja je aktuelnom direktoru dala ocjenu "ne zadovoljava" za rad u ovoj godini.

Ministrovi razlozi za davanje "jedinice"

Ministar Brkić kaže da je Nezavisni odbor u svom ranijem sastavu imao dva člana koja su u sukobu interesa jer su zaposlili svoju djecu u Upravi policije i faktički bili zavisni od direktora, a odlučivali su sa pet glasova "za" ocjenu 4,63, odnosno pet koja je dodijeljena Kormanu.

Obrazlažući davanje "jedinice" za rad u ovoj godini Brkić je, između ostalog naveo da je Korman pokazivao neposlušnost prema njemu, da nije razgovarao s njim primjerenim tonom, da na poslu nije nosio uniformu, da nije poštovao radno vrijeme, da je mijenjao koeficijente zaposlenih bez konsultacije sa Sindikatom policije, ali i da je u dva navrata sebi povećao plaću za više od 500 KM.

Korman je, prema Brkićevim tvrdnjama, određena povećanja omogućio i za činove od policajca do starijeg narednika, a da to nije izvršeno za ostale inspektorske činove, od čina mlađeg do glavnog inspektora. Tek naknadnim povećanjem, istaknuo je resorni ministar, mlađi inspektor došao je do povećanja plaće od sedam do osam KM.

"Zakon sada nalaže da se pokrene postupak smjene koji može poteći od Nezavisnog odbora, ili ministra. Ako pokrene Nezavisni odbor, ministar daje saglasnost i obratno. Vidjet ćemo da li ću to uraditi ja, ili Nezavisni odbor koji će uskoro imati konstituirajuću sjednicu koju ću sačekati", kazao je Brkić.

Sulejman Brkić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sulejman Brkić (Foto: A. K./Klix.ba)

S druge strane, iz SDP-a navode da se nikada do sada nije desilo da i pored ranije ocjene Nezavisnog odbora ministar ocjenjuje direktora Uprave policije.

"To je dosad neviđen udar na sistem i državu. Urušavaju se temelji društva i države, zarad nekih malih političkih interesa koje oni vjerovatno žele ostvariti kroz kontrolu Uprave policije. Ocijeniti direktora Uprave policije 'jedinicom' je i poruka policijskim službenicima. Naime, time se ocjenjuje i njihov rad, što je sada učinio ministar. On je poslao poruku njima da će svako ko ne bude slušao politiku biti na identičan način ocijenjen, a time je urušio autoritet čovjeka kojeg sutra zbog čina kojeg ima moraju rasporediti na neke odgovorne poslove unutar ministarstva", naveo je Hadžić.

Na odluku Vlade Tuzlanskog kantona Korman sada ima pravo žalbe od osam dana, međutim, kako saznaje Klix.ba, aktuelna vlast želi ga čim prije smijeniti. Naime, Korman je imenovan od prethodne Kantonalne vlade koju je predvodio Pokret demokratske akcije.

"Možda i ovo na neki način predstavlja određene političke pritiske na rad Uprave policije, odnosno njenu operativnu, a potom i finansijsku samostalnost", kazao je Korman na nedavnoj konferenciji za medije, nakon što mu je saopćena ocjena resornog ministra. To se desilo 24 sata poslije realizacije jedne od najsloženijih akcija Uprave policije u kojoj je razbijena velika kriminalna grupa koju je predvodio Beriz Kabilović.

Ovo nije prva priča o tome da se policija u Tuzli stavlja pod kontrolu politike. Naime, Kantonalna vlada ranije je pripremila izmjene zakona o unutrašnjim poslovima koje je spornim ocijenila i međunarodna zajednica. Iako su ranije informacije kazivale da će se prijedlog zakona naći pred skupštinskim zastupnicima, to se još uvijek nije dogodilo.