Burna politička jesen
294

Na pomolu prijedlog smjene vlade u Tuzli, opozicija bi mogla dobiti podršku stranke iz vlasti

A. K.
Skupština TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Skupština TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Opozicione stranke u Tuzlanskom kantonu vrše razgovore koji vode u smjeru podnošenja prijedloga za smjenu Kantonalne vlade, potvrđeno je za portal Klix.ba.

Za odlazak aktuelne Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem opoziciji nedostaju dva glasa, a nezvanično saznajemo da bi se kao konstanta u vlasti mogao održati Savez za bolju budućnost (SBB).

To bi se, prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, moglo desiti u paketu sa smjenama vlada u Sarajevu i Zenici, a još uvijek se čeka odluka vrha stranke o eventualnim potezima koji bi mogli biti povučeni.

Iz Kantonalnog odbora SBB-a nam je potvrđeno da razgovori u Tuzlanskom kantonu nisu vođeni o tome, istaknuvši da prate plan i program rada vlade i skupštine.

Inače, vlast u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH u Skupštini ima 19 ruku, dok preostalih 16 potpada pod opoziciju. U vlasti su SDA, SBB, SDBiH, DF i nekadašnji zastupnik PDA, dok opoziciju čine SDP, PDA i Naša stranka.

Opozicija vreba pogodan trenutak

Predsjednik PDA TK Senad Alić za Klix.ba je kazao da su pokrenuti razgovori između tri opozicione stranke u ovom kantonu vezano za smjenu aktuelne vlasti.

"Opozicija sve vrijeme prati pogodan trenutak u kojem bi mogla izvršiti promjenu skupštinske većine. Mi razgovaramo i vršimo pripreme za to jer Vlada TK nema nijedan dobar iskorak, niti je uradila neki dobar potez. Uz to imaju ministre sa krivičnim prijavama i presudama te da ne poštuju mišljenje Ustavnog suda FBiH vezano za popunu konstitutivnih naroda u svom sastavu", kazao nam je Alić.

On je naveo da se sada čekaju krajnje odluke centrala stranaka vezano za trenutak u kojem će pokrenuti smjenu vlasti.

"Siguran sam da će prije izbora biti upućen prijedlog za smjenu Vlade TK. Što se tiče SBB-a, mi smo samo čuli medijske izjave predsjednika stranke Fahrudina Radončića. U Tuzlanskom kantonu nismo razgovarali o tome jer se ti razgovori vrše na višim stranačkim nivoima", istaknuo je Alić.

Iz SDP-a za Klix.ba navode da aktuelnu Vladu TK neregularnosti prate od njenog samog osnivanja te da je vrijeme za njihovu smjenu odavno došlo.

"U više navrata smo govorili da oni trebaju biti smijenjeni, od trenutka njihovog, ali i imenovanja rukovodstva Skupštine gdje su prekršili Ustav. Imamo i krivične prijave, optužnice i presude protiv ministara, a sporan je i Nezavisni odbor u kojem se vodi istraga protiv članova. Prema procjeni na kraju godine bismo mogli imati deficit u budžetu od 36 miliona KM, a on bi bio veći da nije bilo pomoći od Federalne vlade u iznosu od 20 miliona KM te 10 miliona KM koje su od 'korona-zakona' ubacili u budžet, a svega pet miliona KM su dali za pomoć privredi, što je strašno", kazao nam je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić, navodeći i problem nerješavanja pravnog statusa UKC-a Tuzla.

Hadžić: Skupštinska većina ima probleme

Iz SDP-a navode i to da će prijedlog za smjenu Kantonalne vlade najvjerovatnije ipak biti upućen nakon lokalnih izbora koji su trenutno u fokusu.

"Mi kao opozicija radimo sve što je potrebno kako bismo ukazali na nepravilnosti i to sve korigovali. Inače, optimizam za smjenu se crpi iz onoga što je izjavio SBB, odnosno predsjednik Fahrudin Radončić, da su spremni ući u neke procese rekonstrukcije, ali u svim kantonima, prije svega Tuzlanskom. Ovdje je očigledno i da problem postoji unutar stranaka većine u Tuzlanskom kantonu", naveo je Hadžić.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović u nedavnom susretu s medijima je kazao da ne očekuje smjenu aktuelne vlasti. No, ukoliko se realizira predstavljeni scenarij, SDP, PDA, Naša stranka i SBB bi imali potrebnih 18 ruku za smjenu Vlade TK, ali bi bila upitna podrška imenovanju novog saziva. Naime, Naša stranka je do sada odbijala koaliranje sa PDA.