Cijena 4 miliona KM
62

Na pomolu obnova zgrade Sodaso u Tuzli spaljene na protestima 2014.

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzlanska zgrada Sodaso, inače nekadašnje sjedište Vlade Tuzlanskog kantona (TK), koja je spaljena za vrijeme masovnih demonstracija u februaru 2014. godine, u narednom periodu bi mogla biti rekonstruisana, a grube procjene govore da je za to potrebno blizu četiri miliona konvertibilnih maraka.

Ova zgrada kao podsjetnik na februarske nemire 2014. godine do danas nije mogla biti adaptirana zbog 15-godišnjih sudskih sporova vezano za utvrđivanje stvarnog prava vlasništva.

Kantonalni sud u Tuzli konačno je donio presudu koja je postala pravosnažna, a prema kojoj se kao vlasnici zgrade navode Vlada Federacije BiH i Rudnik soli Tuzla.

Presuda je donesena u sudskom postupku koji je vođen od tuzlanske Solane kao tužioca, protiv Vlade FBiH i Federalne agencije za privatizaciju.

U ovom predmetu Solana je tražila da se utvrdi da je ovo preduzeće suvlasnik zgrade Sodaso u omjeru dvije trećine, što je na kraju odbijeno.

Prema Uvjerenju Federalne agencije za privatizaciju, ova zgrada nije ušla u početni bilans prilikom privatizacije Fabrike soli Tuzla, a prema ranijim tvrdnjama iz Vlade TK sadašnja Solana nije pravni sljedbenik nekadašnje fabrike.

"Prema Zakonu o početnom bilansu, sva ona imovina koja nije ušla u postupak privatizacije pripada državi. U tom trenutku Federalna vlada je bila faktički vlasnik Sodaso holdinga, a koji je bio na federalnoj listi preduzeća za privatizaciju. S tim u vezi Vlada FBiH sada ima pravo da od Općinskog suda u Tuzli traži uknjižbu prava vlasništva nad zgradom u dijelu od dvije trećine, dok je jedna trećina u vlasništvu Rudnika soli Tuzla", kazao je za Klix.ba premijer TK Bego Gutić.

On je dodao da je održan sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i direktorom Federalne agencije za privatizaciju Amerom Bekrićem, za vrijeme kojeg je dogovoren smjer daljih aktivnosti vezano za preuzimanje zgrade, odnosno postupak knjiženja zgrade na Vladu FBiH u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Tuzli.

"Nakon toga plan je da mi s Vladom FBiH sklopimo ugovor o korištenju te zgrade na duži vremenski period, a koji bi nama omogućio da izvršimo značajnija ulaganja i konačno riješimo pitanje rekonstrukcije zgrade. Prema informacijama od Službe za zajedničke poslove i Rudnika soli Tuzla koji je u vlasništvu Vlade TK, noseći zidovi su u dobrom stanju i neće biti potrebno pristupati većim zahvatima na stabilizaciji zgrade", pojasnio je Gutić za naš portal.

Prema grubim procjenama, za adaptaciju zgrade bit će potrebno blizu četiri miliona KM, a nakon završetka radova postoji mogućnost da se Vlada TK ponovo vrati u ovaj objekt u kojem je bila do februara 2014. godine.