Zakon o šumama
61

Na pomolu nova kriza: Na zahtjev HDZ-a otkazana sjednica Vlade FBiH

Piše: Er. M.
Vlada FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministri iz reda HDZ-a BiH odgodili su sjednicu Vlade FBiH zbog izjave koju je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić dao za Klix.ba u povodu glasanja o zakonu o šumama FBiH, a u kojoj je poručio kako neće podleći pritiscima da se nadležnosti države prebacuju na kantone te da se na taj način crtaju linije nekih novih entiteta.

Iz Vlade FBiH potvrđeno nam je da je na zahtjev ministara iz reda HDZ-a otkazana naredna sjednica federalnog organa izvršne vlasti. Kako nezvanično saznajemo, otkazivanju sjednica prethodile su žestoke kritike HDZ-ovih funkcionera na račun izjave koju je Dedić dao za Klix.ba nakon što su HDZ-ovi ministri prošle sedmice u Vladi Federacije BiH blokirali zakon o šumama čiji je predlagač Dedić.

Ovim povodom ponovo smo razgovarali s Dedićem koji nam je rekao kako želi vjerovati da ovo nije još jedan pokušaj opstrukcije zakona o šumama.

"Ovo je isuviše bitan reformski zakon i njegovo usvajanje čekamo već punih osam godina tako da mislim da je i HDZ-u jasno da nemamo vremena za gubljenje", rekao je Dedić.

On je ukazao i na činjenični problem da zakoni prolaze Vladu jednoglasno, a kasnije nemaju podršku federalnih parlamentaraca.

"Postavlja se ovdje opravdano pitanje da li stranke još uvijek podržavaju ministre koji dolaze iz njihovih redova. Ne bih želio da slična sudbina zatekne zakon o šumama, odnosno da ga uspijemo izglasati na Vladi pa da kasnije nema dovoljno ruku u Parlamentu FBiH", kazao je Dedić.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao je za Klix.ba kako otkazivanje sjednice Vlade FBiH nije blokada.

"Mislim da je dobra ideja da nakon obaranja izuzetno važnog reformskog zakona o PIO-u napravimo kraću pauzu u sjednicama. Zakon o PIO-u je pokazao da pojedine stranke ne podržavaju zakonska rješenja za koja na Vladi glasaju njihovi ministri", kazao nam je Novalić.

On ističe da trenutno postoje nesuglasice vezane i za neke druge zakone.

"Jednostavno došlo je vrijeme da predstavnici svih stranaka u Vladi Federacije još jednom definišu zajedničke ciljeve koje, uvjeren sam, još uvijek imamo", zaključio Novalić.

Podsjećamo, Dedić je u nedavnoj izjavi za Klix.ba kazao da je prinuđen da u posljednjem trenutku povuče zakon s dnevnog reda sjednice Vlade Federacije zbog primjedbi HDZ-a na odredbe vezane za imovinsko-pravne odnose.

"Tokom pripreme zakona bilo je rasprava vezanih za pitanje vlasništva. Kroz zakon o šumama mi jasno govorimo da su šume državni resurs i da je država njihov jedini vlasnik. Federalno pravobranilaštvo samo zastupa državne šume i šumsko zemljište na teritoriji Federacije. Ja sam odmah na početku odbacio mogućnost da se šume uknjiže kao vlasništvo entiteta, kao što je to uradila RS, jer bi ovo bilo popuštanje pred politikom podjelom Bosne i Hercegovine", kazao je Dedić.

On je rekao i da je bilo pritisaka da se preko mjere ojača uloga općina i kantona u upravljanju šumama, čak i zahtjeva da se šume uknjiže kao vlasništvo kantona i ti pritisci su dolazili mahom iz hrvatskih stranaka.

"No, ja sam i u tom pogledu bio nedovosmislen: nikakve podjele državnih resursa neće biti, niti će iko državnu imovinu dodjeljivati kantonima i na taj način crtati linije nekih novih entiteta", kazao je Dedić.