Spavali ispred zgrade
256

Na pomolu dogovor o kolektivnom ugovoru između Vlade KS i zdravstvenih radnika

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnici radnika sinoć su spavali ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Dio zdravstvenih radnika koji predstavljaju Sindikat zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo sinoć je u znak protesta zbog nepostizanja sporazuma o kolektivnom ugovoru spavao na otvorenom ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Predstavnici sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo održali su press konferenciju nakon što su u jutarnjim satima održali sastanak sa ministrom zdravstva Kantona Sarajevo, Harisom Vranićem.

Senad Sadiković, član glavnog odbora kantonalnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo izjavio je da je spavanje ispred Vlade vid pritiska da ostvare svoja prava.

"U jutarnjim satima smo bili kod ministra Vranića na razgovoru. Približili smo dogovor, rješenje, čekamo pisani trag i nadamo se da ćemo u što skorije vrijeme završit kolektivni ugovor," optimističan je Sadiković.

Ističe kako se zahtjevi radnika odnose prije svega na koeficijent te da su u razgovoru pristali na satnicu. Za medije je izjavio kako to još uvijek to nije visina koeficijenta koju su tražili ali da misle da će se usaglasiti.

"Očekujemo odluku do kraja dana, neki pisani trag, ako ne nastavljamo," poručio je Sadiković.

Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima i član glavnog odbora ispred JU Dom zdravlja, kaže kako je sastanak sa ministrom Vranićem bio konkretan ali da je tako bilo i prošli četvrtak pa ipak nije došlo do dogovora.

"Obećano je da će sva prava biti ista i za doktore i za sve ostale, radna prava mogu biti samo jednako," kazao je okupljenim novinarima Avdović.

Avdović je citirao zakon kako kolektivni ugovor može biti samo jedan, odnosno opći na nivou Federacije BiH te da se na osnovu njega zaključuje granski kolektivni ugovor. Nakon toga svaka jedinica može potpisati ugovor sa poslodavcem sa ciljem izbjegavanja nesporazuma pojasnio je Avdović.