BiH
87

Na poljoprivrednom gazdinstvu u Hotonju 150 građana na edukaciji o povrtlarstvu

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Praktični dio edukacije za građane iz oblasti povrtlarstva pod nazivom "Povrtlarstvo-izvor novog biznisa" održan je danas na poljoprivrednom gazdinstvu u Hotonju u organizaciji sarajevske Općine Novi Grad.

Praktičnom djelu je prethodila teoretska edukacija koja je krajem marta održana u saradnji s Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom u Sarajevu.

Šef službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Džemaludin Kahrović kazao je Feni da je oko 150 zainteresiranih građana danas moglo saznati više o proizvodnji povrća i najprofitabilnijim sortama kao što su krastavci koje imaju siguran otkup po utvrđenim pravilima i normativima tehnologije te krompir koji se može izvoziti u zemlje Evropske unije.

Dodao je da su edukaciji prethodile i ostale poticajne mjere kao što su direktna finansijska podrške za poljoprivredne proizvođače, dodjela zemlje zainteresiranim građanima te mogućnost povoljnog kreditiranja.

Podsjetio je da je prošle godine edukaciju pohađalo više od 1.500 građana, nakon čega se veliki dio njih i odlučio da registruje poljoprivredni obrt.

Općina Novi Grad je u ovogodišnjem budžetu planirala 50 posto više sredstava za poljoprivredu nego prošle godine.