Snaga bosanske žene
185

Na policama Bingovih marketa od danas čajevi s plantaža ponosnih Srebreničanki

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Prirodni čajevi Herba sense, koji su napravljeni vrijednim rukama članica socijalne zadruge Zelena mreža, od danas su pronašli mjesto na policama odabranih hipermarketa kompanije Bingo. Među njima je i poslovnica u Bingo City Centru u Tuzli u kojoj je danas upriličena promocija i degustacija ovih čajeva koji su pokazali snagu prave bosanske žene.

Socijalna zadruga Zelena mreža koja radi na principima socijalnog poduzetništva i fer ekonomije nastala je pod okriljem tuzlanskog Udruženja Snaga žene koje pruža nesebičnu podršku bh. ženama koje se, nažalost, i dvije decenije nakon rata nalaze na margini društva.

Riječ je o ženama Srebrenice, zatim civilnim žrtvama rata, onim koje su u vrijeme ratnih razaranja preživjele različite vrste nasilja ili svjedočile bilo kojim ratnim torturama.

"One su veoma inteligentne i vrijedne osobe. Pored toga što su proživjele različite oblike traume one su ostale na dnu našeg društva, ali to ne mora da znači da one ne moraju djelovati. Projekt koji mi radimo, odnosno model koji želimo da promovišemo je specifičan model rehabilitacije koji je izuzetno važan i pokazao se kao izuzetno uspješan. Naša istraživanja su pokazala da imamo izuzetno visok stepen oporavka i umanjenja efekata traume", istakla je Branka Štauber, predsjednica Udruženja Snaga žene te jedna od članica zadruge.

Kroz dosadašnji rad ovog udruženja nastala je i socijalna zadruga Zelena mreža, a od plodova koji su nastali na plantažama širom BiH proizvedene su specifične vrste čajeva pod nazivom Herba sense.

"U sve smo krenuli nekako naivno i intuitivno smo došli do toga. Proizveli smo šest različitih vrsta čajeva, tri su u rinfuznom pakovanju od lavande, nevena i aronije, dok su ostale tri mješavine za srce, opuštanje i lakše disanje", pojasnila je Štauber.

Naglasivši da su članice udruženja i zadruge izuzetno zahvalne kompaniji Bingo koja je i ovaj put pokazala svoju socijalnu osjetljivost, Bauer je istakla da će na ovakav način kupovinom čajeva cjelokupno društvo moći biti uključeno u jedan specifičan proces tranzicijske pravde.

"Cijelo društvo će kroz kupovinu ovih čajeva moći pomoći onima koji su zaboravljeni", naglasila je ona.

Među onim ženama koje su vrijednim rukama pripremile ove čajeve je i Jasmina Avdić iz Bratunca.

Skupa sa svojim sugrađankama iskrčila je njive, posadila sadnice i nekada zapuštene pašnjake pretvorila u predivne plantaže lavande, nevena, matičnjaka i aronije.

"Drago mi je što nam je kompanija Bingo pružila jednu ovakvu priliku, jer se osjećamo mnogo korisnije. Naši prozvodi se pripremaju po svim ekološkim standardima, a čajeve pripremamo od raznih vrsta ljekovitih biljaka. Nadam se da će konzumenti koji probaju naše čajeve biti zadovoljni te da će postati naši vjerni kupci", pojasnila je Avdić.

Shodno obimu proizvodnje, čajevi će u narednom periodu pronaći mjesto i na policama još nekoliko Bingovih hipermarketa.