{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na području Rogatice uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin

3.3.2015. u 18:08
170
32
Na području Rogatice uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin
170
Na području Rogatice uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji se nalaze na terenu gdje koordiniraju rad policijskih djelatnika, lišeno je slobode pet osumnjičenih osoba u dva predmeta za ratne zločine Tužilaštva BiH.
U okviru jednog predmeta slobode su lišeni Perišić Božidar Boban, rođen 07.01.1962. u Rogatici i Vinko Zoranović Joja, rođen 05.11.1965., također u Rogatici

U okviru drugog predmeta lišeni su slobode: Dragan Lubarda Lube, rođen 27.08.1956., Zoran Ilić, rođen 25.10.1968. i Milisav Ikonić, rođen 25.06.1959., svi iz Rogatice.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici Rogatičke brigade VRS, tokom mjeseca juna i jula 1992. godine, počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz naselja Gračanica u Rogatici.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni počinili su progone, ubistva najmanje 15 osoba (osumnjičeni Perišić), silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, protupravna zatočenja, mučenja, zlostavljanja i druge oblike nanošenja teške patnje žrtvama.

Ovi predmeti, između ostalog, odnose se na teške ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava, što je definirano kao jedan od prioriteta Tužilaštva BiH u kažnjavanju seksualnog nasilja u ratnim sukobima.

Dvojica postupajućih tužilaca Tužilaštva BiH, nalaze se na terenu gdje izravno koordiniraju aktivnosti koje provode policijski djelatnici SIPA.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: