BiH
8

Na području Prijedora registrovana ptičija gripa

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je potvrđeno da je u Prijedoru u toku sanacija žarišta u jednom domaćinstvu, gdje je kod domaćih ornamentalnih koka, koje se drže kao ukrasna perad, potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip "H5".

Pristup neovlaštenim osobama je zabranjen radi sprečavanja eventualnog širenja bolesti, nakon što su jučer nadležne laboratorije kasno popodneve potvrdile bolest. Na jučerašnjem sastanku nadležih dogovorene su mjere u skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje influence ptica, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabrana kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i uništavanje peradi u zaraženom dvorištu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke uprave za inspekcijske poslove – Veterinarska inspekcija i Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan".