{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na području Konjica štete od požara više od deset miliona KM

F
26.7.2012. u 11:03
0
0
Na području Konjica štete od požara više od deset miliona KM
0
Na području Konjica štete od požara više od deset miliona KM
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području općine Konjic u ovoj godini bilo je sedam velikih šumskih požara koji su zahvatili površinu od oko 4.000 hektara.
- Zvanična procjena štete još nije izvršena, ali cijenimo da će direktne štete iznositi više od deset miliona KM, a indirektne će biti dugoročne i biće i do petnaest puta veće od direktnih - rekao je za Fenu Samir Alikadić, direktor preduzeća Šumarstvo „Prenj“, koje gazduje ovim šumama.

Na području gospodarske jedinice Spiljani - Lovnica izgorjelo je i oko milion sadnica koje su zasađene u periodu 1997. -2011., a radi se o sadnicama bijelog i crnog bora, sadnicama divlje trešnje, javora i jasena.U gospodarskoj jedinici Slatinica - Račica i jedinici Idbar opožareno je oko 3.000 hektara šuma i šumskog zemljišta, a totalno je uništeno više stotina hektara.

Kantonalni šumski inspektor Sulejman Badžak za Fenu je rekao da je sada potrebna hitna sanacija opožarenih površina, što podrazumijeva izvlačenje izgorjele drvne mase da ne bi postala izvorište novih požara i šumskih zaraza, zatim vještačko pošumljavanje autohtonim vrstama drveća i druge radnje kojima će se zaštititi izvori pitke vode, i zemljište od erozije i klizišta, za šta su potrebna ogromna sredstva i pomoć cijele države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: