BiH
3

Na području Foče i Pala pronađeni posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti

Piše: E. A.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području opštine Foča (RS) na lokalitetu Zatjemenik pronađeni su posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Glasnogovornica Instituta za traženje nestalih osoba u BiH Lejla Čengić, ističe da su na površini locirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve. Pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti Smaju Jahiću i Selimu Đuderija, međutim iz Instituta će uputiti zahtjev Tužilaštvu BiH da kako bi se zakazala ekshumacija pronađenih posmrtnih ostataka, dok će njihov konačan identitet biti utvrđen DNK analizom. Do tada, ovaj lokalitet osiguravat će pripadnici Policijske stanice Foča.

Danas je izvršena i ekshumacija na području opštine Pale gdje su ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve a pretpostavlja se da je riječ o civilnoj bošnjačkoj žrtvi, Fatimi Kadrić 1901. godište koja je jedna od najstarijih žrtava u toku proteklog rata, ali će i taj identitet biti potvrđen DNK analizom.

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu gdje će biti obavljena sudsko-medicinska obrada i uzeti uzorci za DNK analizu.

Nedavno je obavljena i ekshumacija u samom centru Rogatice na lokalitetu Gračanice gdje su pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve čiji će identitet također biti utvrđen, a pretpostavlja se da je riječ o Ramizu Aliću.

Prema riječima Lejle Čengić, Institut je imao saznanja da je na ovoj lokaciji riječ o masovnoj grobnici što se pokazalo netačnim tako da nažalost poseban problem u radu Instituta predstavlja nedostatak tačnih i pouzdanih informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama. Iz Instituta za traženje nestalih osoba BIH pozivaju sve osobe koje imaju takve informacije da se jave, a mogu to učiniti potpuno anonimno na broj telefona 080 020107.

Istražitelji Instituta za traženje nestalih i danas rade na pretraživanju terena na području Rogatice.