BiH
0

Na području Federacije registrirana četiri aktivna požara

FENA
Na području Federacije BiH aktivna su četiri požara od ukupno 26 registriranih u posljednja 24 sata, saznaje Fena u Federalnom operativnom centru Civilne zaštite (CZ).

Zbog nepristupačnosti terena i sumnji da se radi o području kontaminiranom minama još je aktivan požar na planini Tajan u općini Zavidovići koji je izbio 25. augusta. Požar je pod kontrolom i ne prijeti naseljenim mjestima.

U Bosansko-podrinskom kantonu (BPK) na šumskom lokalitetu Vranjača kod naselja Hubjeri, općina Goražde požar je zahvatio 2,5 hektara zemljišta za koje se, također, pretpostavlja "da je minirano". Požarište je izolirano kako bi se spriječilo širenje.

Među aktivnim je i požar na brdu Ćubren na području Kiseljaka koji je bio lokaliziran 29. augusta, ali se dan kasnije ponovno aktivirao, "zaprijetivši" naselju Buzuci. Angažmanom pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih brigada Kiseljaka, Fojnice, Kreševa i Busovače ovaj požar stavljen je pod kontrolu i nastavljaju se aktivnosti na njegovom gašenju.

Na lokalitetu Dretelj, općina Čapljina u četvrtak uvečer izbio je požar koji je zahvatio šumu i nisko rastinje. Vatrogasci su na terenu, prate situaciju i nema opasnosti od širenja.

Inače, u protekla 24 sata na području FBiH registrirano je ukupno 26 požara (dva na objektima i 24 na otvorenom), od čega su 22, u međuvremenu, sanirana.