{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na području FBiH nema virusa svinjske gripe

F
29.4.2009. u 16:27
0
5
Na području FBiH nema virusa svinjske gripe
0
Na području FBiH nema virusa svinjske gripe
Foto: Sarajevo-x.com
Na području Federacije BiH dosad nisu otkriveni sumnjivi slučajevi oboljenja koji ukazuju na eventualnu pojavu virusa gripe A (H1N1), poznatog i kao virus svinjske gripe, saopćilo je danas Federalno ministarstvo zdravstva.
I dalje se, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), intenzivno provodi epidemiološki nadzor u cilju ranog otkrivanja eventualne pojave bolesti i adekvatnog odgovora, a Koordinaciono stručno tijelo sastavljeno od predstavnika zdravstvenih institucija i Uprave za inspekcijske poslove FBiH aktivno prati razvoj situacije u vezi sa virusom gripe A (H1N1) te je u kontaktu sa WHO-om.

Na današnjem sastanku Koordinacionog stručnog tijela konstatirano je da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilna.

Konstatirano je i da je zdravstveni sistem spreman za eventualnu pojavu oboljenja, ali se bez obzira na to aktivno razmatra plan i algoritam postupaka koje treba poduzeti u ovoj fazi, kao i u slučaju eventualne pojave oboljenja, kako bi odgovor zdravstvenog sistema bio što efikasniji.

Koordinaciono stručno tijelo izradilo je i preporuke za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je registrirana svinjska gripa, kao i za putnike koji odlaze u zemlje u kojima je registriran ovaj virus gripe, a sa kojima će putnici biti upoznati na međunarodnim aerodromima u Federaciji BiH.

Preporuka WHO-a je da se granice ne zatvaraju i da promet putnika bude slobodan.

Federalno ministarstvo zdravstva preporučuje građanima da, ukoliko za to nema potrebe, ne putuju u zemlje gdje je došlo do masovnijeg obolijevanja ljudi od virusa gripe A (H1N1).

Prema podacima kojima raspolaže Federalno ministarstvo zdravstva, zalihe antiviralnog lijeka "tamiflu" iznose 9.000 kutija, a ovo ministarstvo u kontaktu s farmaceutskim kompanijama pokušava da za područje Federacije BiH osigura dodatne količine ovog, ali i drugih antiviralnih lijekova.

Koordinaciono stručno tijelo je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama na području BiH, ali i WHO-om te aktivno prati situaciju vezanu za virus gripe A (H1N1).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: