BiH
0

Na području FBiH 34 požara

FENA
Na području Federacije BiH u protekla 24 sata registrirana su 34 požara od čega jedan na objektu, a uzročnik požara u većini slučajeva je ljudski faktor.

S obzirom na visoke temperature iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite građane podsjećaju na maksimalan oprez i upozoravaju da vatru ne pale na otvorenom prostoru.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona bilo je 16 požara od kojih su još aktivni požari u naseljima Dobro selo - na području općine Čitluk; Čapljini, naselju Dolac i Jasenica, a na području općine Stolac aktivno je šest požarišta. U Kantonu 10 aktivan je požar na planini Šator.

U Unsko-sanskom kantonu bilo je 14 požara i svi su pogašeni. U tim požarima zahvaćeno je 7,2 hektara površine. U Zeničko-dobojskom kantonu požar je bio u općini Tešanj. I taj požar je ugašen, a zahvatio je 0,3 hektara površine. U Srednjobosanskom kantonu bila su dva požara u općini Busovača koji su uspješno ugašeni.

Prema podacima Federalnog operativnog centra u periodu od 16. do 28. jula u Federaciji BiH registrirano je oko 300 požara, opožareno je ukupno 3.362,1 hektar zemljišne površine, a još je rano za procjenu štete.