Sramno spomen-obilježje
1.1k

Na ploču Ratku Mladiću koja se nalazi na Vracama bačena farba, građani je odmah očistili

N. V.
Očišćena ploča Ratku Mladiću na koju je bačena farba (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na ulazu u Istočno Sarajevo se odavno nalazi sramna ploča ratnom zločincu Ratku Mladiću koju je večeras neko pokušao uništiti tako što je prosuo bijelu farbu po njoj, međutim ubrzo su je nepoznate osobe i očistile.
Policija je izuzela videonadzor sa ove raskrsnice kako bi utvrdili ko su počinioci.

Inače, riječ je o spomen-ploči u čast Ratku Mladiću, koja već godinama stoji na liniji razgraničenja između dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine "izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo".

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti. U svjetlu posljednjih događaja u Beogradu, očigledno je i u Sarajevu neko ohrabren da ovu sramnu ploču pospe bijelom farbom.

Inače, protekle sedmice su aktivisti iz Beograda najavili uklanjanje murala Ratku Mladiću koji se nalazi u centru grada, no to je MUP Srbije zabranio. Zaštitničko ponašanje te države izazvalo je bijes pa je tako neko preko noći prosuo crnu farbu preko murala, a nakon toga su organizovani i protesti aktivista i antifašista.

Nažalost, okupljanje građana i zahtjevi aktivista nisu urodili plodom s obzirom na to da je boja sa murala očišćena, a pored Mladića je čak docrtan i Draža Mihajlović.