Počast poginulima u Zalužanima
0

FOTO / Na pet planinskih vrhova zapalili svijeće za "stradalu braću"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Članovi Planinarskog društva "Romanija" Pale su u masivu Durmitora i Prokletija proveli akciju "Pet vrhova za braću", u znak sjećanja na članove Padobranskog kluba "Banja Luka", nastradale u avionskoj nesreći 20. maja u Zalužanima kod Banje Luke.

U okviru akcije, koju su od 26. do 31. jula organizovali planinari Dragan Rabota i LJubimor Jovanović, članovi PD "Romanija" osvojili su pet masiva viših do 2.000 metara - Bobotov Kuk, Bezimeni Vrh, Maja Jezerce, Očnjak i Maja Karanfil.

Inicijator akcije bio je Rabota, koji je i član Padobranskog kluba "Banja Luka".

"Bobotov Kuk i Bezimeni Vrh smo osvojili u jednom danu i tu smo zapalili svijeće za padobrance Nikolu Stevića i Srđana Kosića. Sa Žabljaka smo krenuli na granicu Crne Gore i Albanije i uz nadljudske napore izašli na vrh Maja Jezerce od 2.694 metra, gdje smo zapalili svijeću u znak sjećanja na instruktora padobranstva Nemanju Goronju", rekao je Rabota Srni.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
On je napomenuo da je na vrhu Očnjak, koji je alpinistički zahtjevna stijena, zapaljena svijeća u znak sjećanja na padobranca Stefana Karanovića, a da su juče članovi PD "Romanija" na vrhu Maja Karanfil, na 2.460 metara visine, zapalili svijeću u znak sjećanja na pilota Alena Crnalića.

"Ovom akcijom sam želio da se oda počast tim momcima koji su tragično stradali u Zalužanima i sa kojima sam i lično imao priliku da skačem. Takođe sam želio da PD 'Romanija' pruži podršku Padobranskom klubu 'Banja Luka', koji treba da nastavi sa radom i prevaziđe sve poteškoće i nepravde koje su ih zadesile", dodao je Rabota.

U padu sportskog aviona "Cesna" 20. maja u Zalužanima kod Banje Luke poginuli su članovi Padobranskog kluba "Banja Luka" - pilot Alen Crnalić (24), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), Stefan Karanović (24), Nikola Stević (19) i Srđan Kosić (18).