Tuzlansko more
130

Na Panonskim jezerima uživaju domaći gosti: Ljetni mirisi plaže i soli podsjećaju na Jadran

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Panononska jezera u Tuzli jedinstven su ukras ovoga grada, a ove subote brojni kupači su odlučili doći u kompleks te se osvježiti u vrelom ljetnom danu. Mirisi plaže, krema za sunčanje i soli slobodno možemo reći da podsjećaju na Jadran.

Ljetna sezona u kompleksu Panonskih jezera u Tuzli zvanično je počela u junu, ali se tek proteklih dana bilježi veći broj kupača, shodno poboljšanju vremenskih prilika i drastičnom povećanju temperatura zraka.

Ekipa portala Klix.ba ove subote zaputila se u tuzlansku slanu lagunu gdje nas je na samom ulazu dočekao miris soli i krema za sunčanje, a naša čula imala su osjećaj da kročimo nekom od plaža Jadrana.

Dok koračamo plažom prvog slanog jezera na jednoj od ležaljki zatičemo Tuzlanku Muberu Softić koja protekla četiri dana kontinuirano dolazi na "more u centru grada". Kako nam kaže, preplanuli ten je već dobila, a do kraja godišnjeg odmora pravu morsku boju kože zasigurno će imati.

"Konačno nam je došlo lijepo vrijeme, a na svu sreću ono mi ide na ruku zbog činjenice da sam na godišnjem odmoru. Ovoga ljeta na more neću ići, tako da su mi Panonska jezera odlična zamjena. Prezadovoljna sam sadržajima koje nam kompleks slanih jezera nudi, voda je čista, a za zaposlenike imam samo riječi hvale", priča nam Softić.

Osim Tuzlaka proteklih dana slanim jezerima plivali su i gosti sa svih krajeva Bosne i Hercegovine, a inozemni turisti se očekuju tek u narednom periodu. Broj posjetitelja zasigurno će povećati bh. dijaspora koja se u gradu soli očekuje tokom mjeseca jula.

Među onima koji ovaj vikend provode u Tuzli je i Zeničanin Admir Kamber koji je u jednom od lokalnih privatnih smještaja rezervisao sobu sa dva noćenja.

U gostujućem gradu je skupa sa kćerkom i suprugom, a kako nam kaže, oduševljen je užom gradskom jezgrom, ali i samim kompleksom u kojem provodi ovu subotu.

"Prvi put sam na Panonskim jezerima i mogu vam reći da sam oduševljen. Dosad sam ovaj kompleks posmatrao jedino kroz medije i vjerujte da je uživo daleko ljepše i ugodnije. Gastronomska ponuda je veoma dobra, a ugodna temperatura vode idealna je za rashlađivanje u ovom ljetnom vikendu", kaže nam Kamber, uz obećanje da će ovoga ljeta barem još jednom posjetiti Tuzlu.

Za deset dana 65.000 gostiju

U proteklih deset dana više od 65.000 gostiju posjetilo je kompleks slanih jezera, što menadžment Pannonice posebno raduje, dajući optimizam da će ova sezona biti znato bolja nego lani. Nadaju se dugom i toplom ljetu, s obzirom na to da je ovaj kompleks svoje standarde već pokazao.

"Naši gosti su zadovoljni onim što ih je dočekalo na Pannonici, a to su tri slana jezera, s apsolutno čistom, bakteriološki i biohemijski ispravnom vodom, koja je pod nazdorom Zavoda za javno zdravstvo TK. Naši gosti žele imati čistu plažu, slanu vodu, osobe kojima će se obratiti za pomoć i prateće sadržaje. Sve to smo im ponudili i ove godine", kaže za Klix.ba Maid Porobić, direktor JKP Pannonica.

Panonska jezera, koja imaju dnevni kapacitet od 15.000 ljudi, već se nalaze na evropskoj mapi turističkih destinacija koje treba posjetiti, ali se nadležni, shodno pandemijskom vremenu, ove sezone oslanjaju na domaće goste.

Porobić navodi da su u proteklih deset dana zabilježeni organizovani dolasci gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva, Bihaća, Mostara, Brčkog, Bijeljine, Zenice…

"Još uvijek se oslanajamo na domaći turizam, ali imamo najave organizovanih dolazaka susjeda iz Beograda, Niša, Valjeva, Metkovića… Očigledno je da smo Pannonicu uspjeli pozicionirati na pravo mjesto, postajući tako veoma interesantni", navodi Porobić.

Pandemijsko vrijeme, prema riječima našeg sagovornika, veoma je bitno isoristiti za razvoj domaćeg turizma, što je pokazala i prošla godina.

"Tada smo bili oslonjeni samo na domaći turizam, a inozemne posjete su bile zabilježene sporadično, zbog zatvorenih aerodroma i granica. Sada očekujemo da Vijeće ministara BiH spusti zahtjeve prilikom ulaska ljudi u našu zemlju, jer će nam onda svima biti lakše, barem u ljetnom periodu", smatra Porobić.

Menadžment Pannonice iz sezone u sezonu nastoji poboljšati svoju ponudu te gostima boravak učiniti što ugodnijim. Za razliku od ranijih godina, zbog pandemije koronavirusa i ekonomske štete koju je nanijela i ovom kompleksu, pred ovu sezonu nije bilo velikih infrastrukturnih projekata, međutim novim detaljima osvježeni su prateći objekti i plaže, kako bi ambijent bio bogatiji.

"Najveći akcent sada smo stavili na prvo jezero gdje smo uradili novi ulaz za invalide, kao i sunčališta, a izvršema je i rekonstrukcija arheološkog parka i sojeničkog naselja, koji je dio kulturnog sadržaja. Također, uredili smo i ostale plaže, dodali nove suncobrane i održali kontinuitet visokog standarda plave zastave, kao najvišeg ekološkog standarda za mora, jezera i plaže, što nam je reper za sve ostalo", nastavlja direktor Pannonice.

U narednom periodu predviđena je i produkcija zabavnih programa u ugostiteljskim objektima, shodno epidemiološkim mjerama koje su trenutno na snazi. Između ostalog predviđeni su after beach partyji, bez većih koncertnih aktivnosti, s obzirom da one mjerama nisu dozvoljene.

Vrijedi kazati da je prošle godine Pannonica uspjela realizirati svega 35 posto rezultata iz 2019. što je finansijski nanijelo veliku štetu, a gubici su namireni uz pomoć lokalne sredine i komercijalnim kreditima kako bi se mogli pripremiti za aktuelnu sezonu.

Zaposleno više od 150 osoba

Menadžment navodi da ni trenutna situacija ekonomski nije dobra, a prema prognozama, povratak na poslovni rezultat iz 2019. bit će moguć kroz jednu uspješnu sezonu.

"Ali, u svemu je bitno da smo sačuvali našu djelatnost, a Tuzla je ostala interesantna kao brend, ne samo našoj zemlji, nego i susjedima te Evropi. Bitno je i da smo održali radna mjesta, Pannonica u sezoni zapošljava više od 150 radnika, a njih 40 je stalno zaposleno", kaže Porobić.

Inače, 2015. godina za Panonska jezera u Tuzli je bila rekordna, s obzirom na to da je tada zabilježena prodaja 370.000 ulaznica, a realizovano je više od 450.000 posjeta.

"Mi ovih dana i u narednom periodu ne razmišljamo o rekordima, jer nam je bitno da gosti imaju svoj komotitet te da im možemo pružiti kvalitetnu uslugu sa kojom će oni biti zadovoljni", navodi Porobić, istaknuvši da trenutni prosjek broja gostiju u realnom vremenu iznosi između četiri i pet hiljada ljudi.

Kada je riječ o cijenama ulaznica, one su u radnim danima ostale nepromijenjene, dok je povećanje za jednu marku zabilježeno u danima vikenda za sve kategorije, a kada građani za ulazak u kompleks redovno plaćaju 6 konvertibilnih maraka.

Marku manje košta povlaštena ulaznica za penzionere, porodice šehida i poginulih boraca te civilne invalide iznad 60 posto. Isto toliko, odnosno pet maraka, plaćaju i đaci, dok je za tri marke ulaz omogućen djeci od dvije do sedam godina.