BiH
287

Na Panonskim jezerima danas oko 10.000 kupača

Piše: M. Bošnjak
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U ove vrele ljetne dane u Tuzli se najčešće spominju limunada i Panonska jezera.

Od ranog jutra kolone mladih i starijih, u garderobi primjerenoj Jadranu i općenito Mediteranu, hitaju ka slanim jezerima u središtu Tuzle.

Direktor Pannonice Maid Porobić kaže da je u 14 sati u tri jezera, te na slapovima, bilo 9.000 posjetilaca. U međuvremenu, pristigli su novi kupači i dolazit će sve do 18 sati, kada kući krenu oni koji su došli jutros. Broj kupača premašit će ove subote cifru od 10.000 posjetilaca.

Tuzlanski kafići i šetališta danas su pusti. Ko nije u jezerima, može uživati u kafićima. Trenutno u "Meduzi“ goste zabavlja DJ Siva. Uz osvježenje gosti su imali priliku posmatrati i prezentaciju kozmetičkih preparata više farmaceutskih kuća. Večeras je najavljen party uz muziku DJ Vanje i očekuje se dobar provod.

Za sutra u 16 sati najavljen je veliki koncert barda bh. sevdalinke Nedžada Salkovića, koji će na taj način ispuniti obavezu da najmanje jednom godišnje svojim Tuzlacima priredi koncert na otvorenom.

Porobić je nedavno izjavio da je tokom jula Panonska jezera posjetilo oko 180.000 kupača. U stvari, toliko je prodato ulaznica. S obzirom da meteorolozi predviđaju sunčano vrijeme i vreline sve do kraja augusta, broj kupača u ovom mjesecu mogao bi biti i veći.

"Mi se nadamo da ćemo do kraja sezone premašiti rekord iz 2012. godine, kada je Panonska jezera posjetilo oko 370.000 osoba", kaže Porobić.

Iznio je i jedan zanimljiv podatak. Trenutno je u jezerima najmanje Tuzlaka. Vikendom desecima autobusa dolaze kupači iz susjednih općina, a lokalno stanovništvo to zna, pa izbjegava doći kada je nesnosna gužva. Tuzlaci se, kaže Porobić u šali, kupaju - radnim danima.