BiH
0

Na Palama oduzete prostorije Omladinskom savjetu

FENA
Načelnik Općine Pale Slobodan Savić usmenim putem je naredio oduzimanje kancelarije Omladinskom savjetu Pale iz nepoznatih razloga.

Kako je za Fenu izjavio predsjednik Omladinskog savjeta Batrić Šekara, prostorije su Savjetu bile ustupljene na korištenje odlukom Općine i prema toj odluci nije se plaćala najamnina, dok je Savjet uredno plaćao ostale račune. Zato Šekara naglašava da neplaćanje računa ne može biti izgovor za ovu odluku.

Općinski zvaničnici su odluku o oduzimanju prostorija članovima Savjeta saopćili usmeno, a pritom nisu znali reći šta je stvarni razlog za ovu odluku, kazao je Šekara.

On dalje navodi da su od općinskog načelnika Savića tražili pismeno obrazloženje, ali ga nisu dobili.

Oprema Omladinskog savjeta Pale, uključujući arhivu i računare, ostala je u oduzetoj prostoriji, a aktivistima Savjeta nije dozvoljeno da je uzmu, rekao je on.

Iz Omladinskog savjeta naglašavaju da je ovo zloupotreba službenog položaja i grubo miješanje u rad nevladinog sektora na Palama, a sve zbog toga što ne odgovaraju načelniku Općine Pale Slobodanu Saviću.

Načelnik Savić, međutim, izjavio je za Fenu da Omladinski savjet nije istjeran, već da nije legalan jer je registriran mimo zakona. On, također, odbacuje sve optužbe Omladinskog savjeta o njegovom odnosu prema mladima.

Savić je najavio da će se naredne sedmice organizirati sastanak s predstavnicima omladinskih savjeta na Palama (kojih ima više), zajedno s predstavnicima Ministarstva za sport i omladinu RS-a da bi se "vidjelo ko zaista predstavlja omladinu na Palama".