|

Na Otoci počeli radovi na izgradnji novih tramvajskih stajališta

Na Otoci počeli radovi na izgradnji novih tramvajskih stajališta
137
S.H.P.
28.2.2020. u 14:11
45
komentara
137

dijeljenja
1/6 Foto: Facebook
2/6 Foto: Facebook
3/6 Foto: Facebook
4/6 Foto: Facebook
5/6 Foto: Facebook
6/6 Foto: Facebook
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo počelo je danas realizaciju projekta izgradnje novih tramvajskih stajališta i to na stajalištu na Otoci. Nova stajališta će imati videonadzor, obavještač dolaska sljedećeg vozila, te biti prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju i oštećenim vidom.
Kako je istakao ministar Adnan Šteta izgradnja novih stajališta dio je projekta koji će sadržavati saobraćajni centar iz kojeg će se voditi kompletna kontrola svih linija i reda vožnji u KS.

Iz prilaznog dijela se dolazi ispod nadstrešnice 1 gdje će biti smješten uređaj za prodaju karata, kontrolisani ulaz i izlaz putem tripoda i pomična klizna kapija za prolaz za osobe sa poteškoćama u kretanju i roditelje koja djecu voze u dječijim kolicima. Ukupno su predviđena tri tripoda.

Nadstrešnica 1 je opremljena rasvjetom, šemom javnog gradskog saobraćaja, pozivnim terminalom u slučaju potrebe, elekronskim obavještačem dolaska sljedećeg vozila sa zvučnim signalom i dvije nadzorne kamere.

Centralni dio stajališta predviđen je za ulaz-izlaz iz tramvaja i opremljen je taktilnim trakama za upozoravanje i usmjeravanje za osobe sa oštećenim vidom.
Na zidu uz saobraćanicu nalazit će se barijera od kaljenog stakla, dvije dvostrane LightBox reklame i na sredini će otvor za propust energetskih kablova prilikom servisiranja mreže.

Na drugom dijelu stajališta nalazit će se druga nadstrešnica ispod kojeg se nalazi set za čekanje (dvije klupe i kanta za smeće), prostor za kiosk, mapa sa šemom javnog gradskog saobraćaja, pozivni terminal u slučaju nužde i elektronski obavještač sa najavom dolaska sljedećeg vozila sa zvučnim signalom i nadzorna kamera.

Nakon stajališta na Otoci, slijede radovi na stajalištu u Nedžarićima, a u planu je da do kraja 2020. godine budu izgrađena sva 22 nova tramvajska stajališta.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...