Sud BiH
1

Na osuđenju za zločine na Korićanskim stijenama svjedoci promijenili iskaze

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku obnovljenog suđenja četverici optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, svjedoci odbrane promijenili su iskaze date u prvostepenom postupku i istrazi, tvrdeći da optuženog Dušana Jankovića ustvari nisu vidjeli 21. augusta 1992. na ovom lokalitetu na planini Vlašić.

Svjedoci Luka Ignjatović i Vitomir Lakić, koji su se na obnovljenom suđenju pojavili na poziv Jankovićeve odbrane, kazali su da su istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na njih izvršili pritisak kako bi potvrdili da su optuženog vidjeli na Korićanskim stijenama.

  • Rekao sam pet puta da ga nisam vidio, a taj isljednik je rekao: "Kako su svi vidjeli, a ti nisi vidio? Kako te nije sramota te sijede glave, tu su djeca pobijena". Onda, kad su svi vidjeli, vidio sam i ja. Pošto nije ubijao, mogao bih ga spomenuti. Sutradan su otišli Viti i govorili: "Luka je vidio, ti nisi vidio", ispričao je Luka Ignjatović.

On je potvrdio da je i pred sudskim vijećem u prvostepenom postupku izjavio da je Jankovića vidio na Korićanskim stijenama.

Na pitanje Apelacionog vijeća da li mu je u vezi s tim svjedočenjem neko sugerisao šta će govoriti, on je rekao da nije.

  • Šta ja znam, bojao sam se zakona, jer je od tri do pet godina kazna da okrenem izjavu i novčana od 5.000 KM, kazao je Ignjatović.

On je, kao i svjedok Vitomir Lakić, bio vozač konvoja kojim je bošnjačko stanovništvo 21. augusta 1992. iz Prijedora krenulo prema Travniku.

Iz konvoja je izdvojeno više od 150 muškaraca, koji su strijeljani na Korićanskim stijenama.

Za ovaj zločin, osim Jankoviću, sudi se Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši komandir stanice milicije Prijedor, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina.

Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Svjedok Vitomir Lakić izjavio je da je istražiteljima 21. marta 2006. kazao da je vidio Jankovića na Korićanskim stijenama, jer su mu oni rekli: "Kako je vidio tvoj kolega, a ti nisi?"

On je dodao da ga je, nakon što je Janković osuđen na 27 godina zatvora, "pekla savijest" i da je otišao kod advokata i sačinio izjavu da optuženog nije vidio na Korićanskim stijenama.

Ignjatović i Lakić su na ovom suđenju svjedočili uz prisustvo pravnog savjetnika, koji im je, kako su objasnili, potreban zbog “zdravstvenog stanja” i da “da ih vodi”.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. oktobar, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Janković, prenosi BIRN - Justice Report.