Veliki uspjeh
0

Na Olimpijskom bazenu obučeno 1.700 djece neplivača

FENA
Na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu danas su prezentirani rezultati rada bazena za proteklu godinu, kojima je uprava bazena izuzetno zadovoljna.

U protekloj godini rada bazena obučeno je 1.700 djece neplivača od pet do sedam godina.

"Prema podacima kojima raspolažemo jedna smo od najboljih škola plivanja, ako ne i najbolja u Kantonu Sarajevo", kazao je novinarima generalni direktor bazena Mujo Gec.

Projekt obuke neplivača u osnovnim školama uspješno je realiziran i to u općinama Ilijaš, Novi Grad, u Novom Sarajevu projekt tek počinje, a pred kraj je realizacija ovog projekta u općini Centar.

"Jedan od naših strateških ciljeva jeste da nijedno dijete ne završi peti razred a da bude neplivač. Pokušavamo da kao treći čas tjelesnog odgoja uvedemo plivanje, a s tim u vezi uputili smo apel i Ministarstvu obrazovanja KS-a", kazao je Gec, dodajući da bi do 2020.sva djeca u kantonu bila plivači.

U protekloj godini rada zahvaljujući ovom bazenu oformljeno je 20 plivačkih klubova, od kojih se neki bave plivanjem, neki vaterpolom, a neki s obje ove discipline.

"Oformili smo Kantonalni i Federalni plivački i savez, Federalni vaterpolo savez, a u procesu je formiranje državnog vaterpolo saveza kako bismo mogli učestvovati na svjetskim takmičenjima. Tako bi nakon 18 godina vaterpolo ponovo zaživio", kaže Gec.

Oko 200.000 građana posjetilo je bazen za samo jednu godinu rada, a mnogi od njih su redovni posjetuici, s obzirom na činjenicu da je bazen otvoren od 06.00 do 23.00 sata.

Direktor Gec je istaknuo i činjenicu da su sati plivanja omogućeni i za djecu s posebnim potrebama te za djecu koja imaju problema s kičmom.

"Pored toga omogućili smo i plivanje za djecu doma "Bjelave" , ali i za osobe starije dobi koje su željele plivati", naglasio je Gec.

Na Olimpijskom bazenu u subotu će biti organiziran vaterpolo turnir i plivačko takmičenje, a u nedjelju bazen je otvoren za sve posjetitelje.

"Već u ponedjeljak bazen se zatvara i neće raditi do 21. septembra zbog redovnog godišnjeg remonta. Odabrano je baš ovo vrijeme zato što se tada očekuje najmanja posjeta bazenu zbog početka školske godine", kazao je tehnički direktor bazena Šefket Brković.

Iz uprave je naglašeno da do nove budžetske godine cijene neće biti promijenjene, jer kako kaže Gec, cilj je da plaćanje usluga za škole i klubove bude na teret općina.

"Smatramo da je novac izdvojen za projekt "Zdrav Grad" dobar primjer prevencije maloljetničke i druge delinkvencije, da se ne bi sredstva usmjeravala na sanaciju posljedica delinkvencije", završio je Gec.