Dodik-Tihić-Čović
0

Na novom sastanku bez razgovora o promjeni Ustava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kazao je danas da će, na novom sastanku s predsjednicima Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, 26. januara u Banjoj Luci, biti riječi o provedbi Prudskog sporazuma, a ne o novom Ustavu BiH.

Dodik je dodao da onaj ko saziva sastanak, a u ovom slučaju je to on, određuje i dnevni red, koji će biti posvećen pitanjima realizacije Prudskog sporazuma, prije svega oko državne imovine, statusa Brčkog i državnog budžeta.

"U Prudu su utvrđena i određena načela vezano za ustavne promjene, a nas trojica smo se obratili Parlamentarnoj skupštini BiH da se ta procedura uspostavi u ovom organu, jer je bilo mnogo prigovara što se o Ustavu govori van institucija“, rekao je lider SNSD-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je stav koji zagovara o pitanju promjene Ustava, za koji je naveo da sigurno "nije na fonu očekivanja iz Sarajeva“.

"Mi imamo naše zahtjeve koji će ići za tim da se definitivno reguliše pitanje prenesenih nadležnosti i neke nadležnosti vrate“, kazao je Dodik, naglasivši da to znači da nadležnosti BiH treba da budu smanjene, a ne povećane.

On je dodao da "otete“ nadležnosti od entiteta moraju da se vrate, a ako ne može kroz ustavne promjene bit će vraćane kroz neke druge procese.