BiH
0

Na Nišićkoj visoravni 27 porodica uzgaja heljdu na hiljadu dunuma

FENA
Heljdino brašno
Heljdino brašno
Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović i predsjednica Saveza udruženja/udruga izbjeglih i raseljenih osoba u BiH Mirhunisa Zukić, obišli su danas lokalitet Nišićke visoravni na kojem je, u okviru Projekta "Proizvodnja i prerada heljde i ljekovitog bilja", heljdom zasijano preko hiljadu dunuma zemljišta.

Projekt, čiju realizaciju podržava Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a a implementira Savez udruženja/udruga izbjeglih i raseljenih osoba, ima za cilj poboljšanje ekonomskog stanja u ovoj regiji.

"U Projekt je uključeno 27 porodica sa statusom izbjeglih, raseljenih osoba i povratnika i predstavlja mogućnost da, u toku godine, osobe koje rade na uzgajanju heljde, svaki mjesec zarade prosječnu plaću", objasnio je predsjednik Udruženja za ljekovito bilje Federacije BiH Nezir Tanović.

On je dodao da je kvalitet heljde s Nišićke visoravni besprijekoran te da je potencijal uzgajanja ove žitarice kao i ljekovitog bilja nemjerljiv. Za 150 kilograma heljde, kako kaže, može se kupiti čak hiljadu i po kilograma pšenice.

Predsjednica Saveza Mirhunisa Zukić je, govoreći o ovom vidu ekonomske stimulacije izbjeglih, raseljenih i povratnika, istakla odličnu saradnju s Ministarstvom.

"Savez veoma rado surađuje s domaćim institucijama. Veoma sam zadovoljna i nadam se da će ovi ljudi, koji su vrijedno radili, uskoro ubirati plodove svoga rada", kazala je ona te najavila mogućnost proširenja Projekta.

Ministarstvo je za sijanje i obradu heljde izdvojilo 22 hiljade KM ali se, prema riječima ministra Ibrahimovića, njegova vrijednost ogleda u konačnom aktiviranju plodnog nišićkog tla.

Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, idealna za uspješan uzgoj. U svijetu se heljda koristi hiljadama godina a načini upotrebe i njena svrha su mnogostruki. Heljda se koristi u makrobiotici a njena ljekovita svojstva su i naučno dokazana.