Istraživanje
0

Na narednim izborima najveća podrška SNSD-u i SDP-u

SRNA
Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ na narednim izborima osvojio bi 42 od 83 moguća mandata u parlamentu Republike Srpske /RS/, pokazala je procjena izbornih rezultata za ovu godinu rađena na osnovu kombinacije više istraživanja javnog mjenja u BiH, koju "Nezavisne novine" objavljuju u sutrašnjem broju.

Prema presjeku svih rezultata koji su korišćeni za ovo istraživanje, SDS bi osvojio 18 mandata u Narodnoj skupštini RS, PDP sedam, SDA šest, dok bi po dva mandata osvojili SP, SRS RS, DNS i Demokratska stranka, a po jedan Narodna stranka Radom za boljitak i SDP BiH.

Ukoliko bi Stranka za BiH i Nova socijalistička partija dobile po jedan mandat, a SRS RS tri, umjesto dva, onda bi SNSD imao 39 mandata.

Uzimajući u obzir rezultate u entitetima, u procjeni je navedeno da bi u Parlamentarnoj skupštini BiH SNSD, SDP i SDA dobili po devet mandata, po tri mandata bi osvojili SDS i HDZ BiH, po dva Stranka za BiH i Bosanska patriotska stranka, dok bi po jedan mandat osvojili PDP, Narodna stranka Radom za boljitak, HDZ 1990, DNZ i Savez za bolju budućnost.

U Parlamentu Federaciji BiH SDP BiH bi osvojio 31 poslaničko mjesto od mogućih 98, SDA 20, HDZ BiH 10, Stranka za BiH i Bosanska patriotska stranka osvojili bi po sedam mandata, Savez za bolju budućnost BiH i SPU po tri, Narodna stranka Radom za boljitak četiri mandata, po dva mandata bi imali Naša stranka, HDZ 1990 i DNZ, a SNSD i HSP bi imali po jedan mandat, dok bi ostali dobili ukupno pet mandata.

U procjeni je navedeno da će većinu glasova Stranke za BiH uzeti SDA, da SPU uvijek u istraživanjima dobije glasova, a ne i na izborima, te da DNZ bilježi konstatan pad podrške među glasačima. Takođe je navedeno da bi Savez za bolju budućnost BiH trebalo da ostvari bolji rezultat zbog medijske podrške koju ima kao i Narodna stranka Radom za boljitak, te bi u tom slučaju SDP trebalo da osvoji 28 mandata u Parlamentu FBiH, SDA 27, HDZ BiH devet, po šest Stranka za BiH, Narodna stranka Radom za boljitak i Savez za bolju budućnost BiH, pet bi dobio Bosanska patriotska stranka, a po dva HDZ 1990, NS, SNSD i HSP, dok bi po jedan mandat dobile SPU, DNZ i ostale stranke.

Ova procjena urađena je za potrebe stranih diplomata u BiH na osnovu istraživanja koje su provele Agencija "Partner" u avgustu 2009. godine, Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose /NDI/ u septembru i oktobru, dok je treće istraživanje provedeno u novembru prošle godine i to za potrebe jedne moćne ambasade u BiH.

Prema urađenim istraživanjima, izlaznost u RS bi bila 56 odsto, a u FBiH 56,5 odsto.