Veliki interes studenata
147

Na mostarskom univerzitetu svi žele studirati FIT, kapaciteti popunjeni u prvom roku

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na mostarskom Univerzitetu Džemal Bijedić svi žele studirati Fakultet informacijskih tehnologija (FIT), koji je odgojio vrhunske stručnjake, tako da su im kapaciteti za ovaj studij bili popunjeni već na prvom upisnom roku, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako su nam kazali iz službe za odnose s javnošću, interes studenata za stjecanje akademskog zvanja na ovoj najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u Hercegovini je nakon određene stagnacije uzrokovane koronavirusom sve veća.

"U prvom upisnom roku upisano je 690 studenata, odnosno 60 studenata više nego u prethodnoj akademskoj godini, što znači da smo zaustavili trend opadanja broja prijavljenih studenata koji je bio prisutan prethodne dvije godine", kažu za Klix.ba s mostarskog univerziteta.

Tvrde da se veliki interes studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru pokazao i tokom drugog upisnog roka koji je za prvi ciklus obrazovanja završen u petak 16. septembra, dok za drugi ciklus obrazovanja, odnosno master studij traje do 28.oktobra, te vjeruju da će rezultirati još većim brojem studenata koji će obrazovanje stjecati u toj visokoškolskoj ustanovi, nego je bilo ranijih godina.

Zbog masovnog odlaska mladih iz zemlje koji utječu na sve segmente života, rukovodstvo Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru ulaže ogromne napore u modernizaciji studija i studijskih programa, te pored tradicionalnih studija naglasak stavljaju na moderne studijske programe koji će studentima omogućiti konkurentnost na tržištu rada i pomoći im da lakše dođu do zaposlenja, upravo s ciljem zaustavljanja odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

"Studenti najviše pokazuju interesovanje za studiranje na Fakultetu informacijskih tehnologija (FIT) čiji su kapaciteti za upis popunjeni već na prvom upisnom roku. To je sasvim očekivano s obzirom na trend globalnog rasta i razvoja IT sektora, ali i drugi studiji kao što su Poslovna informatika, Dizajn interijera, Farmacija bilježe veliko interesovanje studenata. Svakako da postoji interesovanje studenata za studiranje i na ostalim fakultetima i univerzitetskim studijima", kažu nam s mostarskog Univerziteta navodeći kako će konkretne brojke imati nakon što se okončaju svi upisi i sumiraju rezultati.

Zainteresovanost dolaznih studenata za studiranje na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru je kako kažu ove godine također u porastu u odnosu na ranije godine.

"U našoj ponudi za razmjenu postoji mogućnost studiranja na svim fakultetima i univerzitetskim studijima. U prošloj godini je najveći broj studenata dolazio iz Španije, Turske, Italije i Poljske, a svakako da je prethodnih godina pandemija značajno utjecala na ukupan broj dolaznih i odlaznih studenata, ali već od prošle akademske godine se osjeća oporavak i povećan broj aplikacija za razmjenu", navode s mostarskog Univerziteta.

Imajući u vidu kvalitetu studijskih programa, kao i niže cijene školarina uz pristupačne troškove života, tvrde, da strani državljani sve više pokazuju interes za studiranjem na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru na sva tri ciklusa studija, a najčešće dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore.

"Veliki broj potpisanih sporazuma s univerzitetima kroz Erasmus + ICM, Mevlana i Ceepus program razmjene našim studentima pruža mogućnost razmjene i stjecanja novih znanja, iskustava i mogućnosti daljnje saradnje. Kroz program međunarodne saradnje nastojimo omogućiti studentima i nastavnom osoblju razvoj novih znanja i vještina, ali i upoznavanje s inostranim tržištima, kulturama i običajima. Razmjena studenata u sklopu međunarodne saradnje omogućava studiranje u trajanju od jednog semestra ili cijele akademske godine. Kroz našu kancelariju za međunarodnu saradnju Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i prilikom rada s našim studentima nastojimo predstaviti sve mogućnosti i pogodnosti koje nudi razmjena studenata. Uvijek motivišemo naše studente da prate pozive za razmjenu i mobilnost studenata na našoj stranici Kancelarije za međunarodnu saradnju: iro.unmo.ba", naglasili su s mostarskog Univerziteta.

Zbog svega navedenog i činjenice da im je student na prvom mjestu, kako ističu, uprkos inflaciji koja se odrazila na sve segmente života cijene upisnina su ostale iste kao i prethodnih godina i ne planiraju povećanje školarina za svoje studente.