"Metković-Ploče 2023"
21

Na Mostarskom jezeru počele pripreme za tradicionalni Maraton lađa na Neretvi

G. Š.
Na Mostarskom jezeru su počele aktivne pripreme mostarskih lađara za takmičenje na tradicionalnom Maratonu lađa na Neretvi "Metković-Ploče 2023" koji se održava 12. augusta i sa startom u 17 sati okuplja lađare iz cijele regije.

Predsjednik Lađarske udruge Mostar Darko Karačić kaže da su Mostarci krenuli s treninzima na rijeci Neretvi, tačnije na Mostarskom jezeru prije nekih 10 dana.

"Ekipa od 20 članova vrijedno radi i želi napraviti korak više u ovom vrlo zahtjevnom sportskom takmičenju", kazao je Karačić.

Ističe da se radi o fizički jako zahtjevnom sportu gdje su žuljevi i bol neizostavni.

"Zbog specifičnog načina veslanja cijelo tijelo je izloženo naporu te naši članovi uz veslanje i trče, biciklare, planinare, bave se borilačkim sportovima i znaju kako se nositi s tim naporom", naglasio je Karačić, te pozvao i sugrađanke da se okušaju u ovom sportu i dožive maraton iz prve ruke.

Napominje da se dva dana prije muškog maratona održava i maraton za žene u dužini od 10 kilometara na relaciji Metković-Opuzen čini jednu nezaboravnu avanturu i uspomenu za cijeli život, a zainteresirani se mogu javiti na Facebook i Instagram Lađarske udruge Mostar.

"Predstavimo zajedno i ponosno ime našeg grada na ovogodišnjem 26. maratonu lađa", poručili su mostarski lađari.