Sadik Ahmetović
0

'Na mjestima direktora UIO i RAK-a i dalje ostaju Bošnjaci'

Piše: A. Kovač
Sadik Ahmetović, novi ministar sigurnosti, danas je na poslu, ali funkciju neće preuzeti danas nego u ponedjeljak jer zamjenik ministra Mijo Krešić nije u Sarajevu. Za Sarajevo-x.com on je još jednom demantirao bilo kakvu političku trgovinu funkcijama i potvrdio da će Bošnjaci ostati na pozicijama direktora UIO i RAK-a.

U izjavi za Sarajevo-x.com Ahmetović je kazao da će prvo procijeniti situaciju u Ministarstvu sigurnosti, utvrditi probleme koji postoje, a zatim pristupiti njihovom rješavanju.

Kada je u pitanju ekstradicija osoba koje su okarakterisane kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, a koje su smještene u Imigracionom centru, Ahmetović je kazao da Agencije zadužene za taj dio rade svoj posao, te da se svi bh. građani i političari moraju suočiti s nekim stvarima, te da će u svakom slučaju poduzeti sve što je u skladu sa Zakonom.

Prema riječima Ahmetovića, aktivnosti da BiH konačno bude stavljena na bijelu šengen listu su pri kraju i te aktivnosti su njegov prioritet i obaveza Savjeta ministara i Ministarstva bezbjednosti prema građanima BiH.

O izjavama Dušanke Majkić, zamjenice presjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH koja je izjavila da je ''osvjedočeni srbomrzac'', Ahmetović je kazao:

"Izjave Dušanke Majkić suvišno je komentarisati, nek obiđe teren s kojeg ja dolazim odnosno Srebrenicu, pa nek čuje šta misle i Srbi i Bošnjaci iz Srebrenice o meni, a uvjeren sam da imaju pozitivno mišljenje, pa nek onda komentariše. Nakon njene izjave u medijima mnogo se Srba iz Srebrenice javilo i htjeli su javno podršku da mi daju. Još jednom ponavljam - ja sam ministar svih ljudi, Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih, i poduzet ću sve što je u mojoj nadležnosti da se bh. građani sigurno osjećaju".

Ahmetović je naglasio da u vezi njegovog imenovanja nije bilo nikakave nagodbe bilo s kim i za bilo koju poziciju, te da su to čiste špekulacije.

"Izjave Drage Kalabića, predsjednika Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, o tome da postoji politička trgovina su priče samo za njegovu publiku. Na mjestu direktora Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunikacije, uvjeren sam da će i dalje ostati Bošnjaci jer sve drugo bi bilo produbljivanje nacionalnog debalansa na štetu Bošnjaka“, kazao je Ahmetović.

Novi ministar sigurnosti je još jednom demantovao i da je u sukobu interesa.

"Prije imenovanja prošao sam sve provjere i utvrđeno je da nema sukoba interesa. Dakle, ja sam legalista, a takve izjave može samo neko dati iz nekih svojih interesa“, kazao je Ahmetović.