{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na mitingu podrške Jurišiću očekuje se 10.000 ljudi

S
19.10.2009. u 07:23
0
4
Na mitingu podrške Jurišiću očekuje se 10.000 ljudi
0
Na mitingu podrške Jurišiću očekuje se 10.000 ljudi
Sa prethodnog protesta (Foto: Fotoservis.info)
Na tuzlanskom Trgu slobode danas u 13 sati okupljeni građani tražit će pravdu za Iliju Jurišića, Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Na ovom skupu očekuje se više od deset hiljada Tuzlaka.
Organizator mirnog protesta, Fondacija "Istina, pravda, pomirenje", te udruženja "Mladi antifašisti BiH", "Front" i omladinska organizacija "Oko" pozivaju sve građane BiH da im se pridruže i u što većem broju, a na okupljanje je pozvan i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, kako se ne bi poslala pogrešna slika o odnosu ove općine prema svom sugrađaninu.

U Fondaciji "Istina, pravda, pomirenje", na protestima očekuju podršku i NVO i građana iz cijele BiH, da bi, po riječima Sinana Alića, predsjednika ove fondacije, na dostojanstven način odgovorili na sve dosadašnje manipulacije iz Beograda.

Podsjetimo, 28. septembra ove godine Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Iliju Jurišića je osudilo na 12 godina zatvora za "upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe" u slučaju napada na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle. Jurišić je osuđen jer je, u svojstvu dežurnog u Operativnom štabu, nakon prijema naredbe za napad od pretpostavljenog starješine, komandanta Operativnog štaba i načelnika CJB Tuzla Mehe Bajrića, putem radioveze iz Operativnog štaba prenio naredbu za napad svim naoružanim jedinicama.

Presuda je nepravomoćna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: