Bratunac
0

Na mezarju Veljaci bit će ukopana 23 tijela

Sarajevo-x.com
Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, u utorak 12. maja 2009. godine bit će klanjana dženaza i obavljen ukop 23 tijela identificiranih Bošnjaka, civilnih žrtava zločina počinjenih u ovom gradu od 1992. do 1995. godine.

Iako broj identificiranih još nije konačan, iz Organizacionog odbora su poručili kako su nezadovoljni intenzitetom kojim se provodi identifikacija 603 civilne žrtve genocida u Bratuncu. Od 1992. godine, kada je počinjena većina zločina, do danas je izvršena identifikacija njih samo 160 iako su desetine tijela pronađene u integralnom obliku, upakovane nakon ubistva u specijalne najlonske vreće. Također, broj podignutih optužnica i osuđenih zločinaca, nije adekvatan razmjerima počinjenih zločina, tako da brojni zločinci i danas mirno i sigurno žive u Bratuncu.

Program obilježavanja sedamnaeste godišnjice od počinjenog genocida u Bratuncu otpočeo je u nedjelju 3. maja, otvaranjem šehidskog spomen-obilježja u naselju Hranča, kome je prisustvovao veliki broj Bratunčana i gostiju iz susjednih općina. U narednim danima planirana je realizacija još niza sadržaja, počevši od izložbe fotografija o logorašima Bratunca koja će biti otvorena na mjestu zločina u Osnovnoj školi Branko Radičević u Bratuncu, preko promocije knjige Prekinuto djetinjstvo, koju je kreiralo devet autora, pa do obilježavanja dana najgnusnijih zločina u bratunačkim naseljima Voljavica, Konjević Polje, Hrnčići, Urkovići... Sa Ljubovijskog mosta i ove godine će u Drinu biti bačeno 603 ruže, koje simboliziraju prerano oduzete živote nevino stradalih Bratunčana.

Ispraćaj tijela žrtava iz Komemorativnog centra u Tuzli planiran je za 11. maj u 17 sati.