Panika među građanima
160

Na Medicinskom fakultetu u Tuzli nema klastera, policija uključena u slučaj zaražene žene iz Brčkog

A. K.
Medicinski fakultet u Tuzli
Medicinski fakultet u Tuzli
Na Medicinskom fakultetu u Tuzli nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, istaknuto je za Klix.ba iz ove visokoškolske ustanove, ali i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.
Panika među građanima Tuzle stvorena je nakon informacije da je u Brčko distriktu 43-godišnja ženska osoba zaražena koronavirusom te da se prema navodima nadležnih iz distrikta vezuje za klaster Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Tuzli Selmira Brkić za portal Klix.ba je kazala da klaster zaraženih koronavirusom ne postoji u ovoj ustanovi, što nam je potvrdila i rektorica tuzlanskog Univerziteta Nermina Hadžigrahić.

"Na našem fakultetu nema oboljelih od COVID-19, a nakon informacije da se sumnja na postojanje klastera stvorena je panika među studentima i zaposlenicima", navela je Brkić te istaknula da shodno svim naredbama kriznih štabova studenata na fakultetu nema, a ranije je bilo reducirano i radno vrijeme ove ustanove.

Zaražena 43-godišnja ženska osoba iz Brčkog bila je u kontaktu s jednim muškkarcem koji je učestvovao u izradi zaštitnih vizira, a navodno je boravio i na području Tuzle.

Zbog ove situacije, u slučaj je uključeno i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koji provjerava navode i utvrđuje činjenice.

Prema informacijama koje nam je potvrdila direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić, ta osoba se ne nalazi na spisku studenata Mašinskog fakulteta u Tuzli koji izrađuju vizire u ovom gradu.

Mulić nam je također potvrdila da iz Medicinskog fakulteta u Tuzli nema nijedna osoba koja je zaražena koronavirusom, niti ima onih koji se nalaze u izolaciji.