Rad studenata
169

Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu predstavljena vozila na električni pogon

Klix.ba
U zgradi Mašinskog fakulteta u Sarajevu danas je predstavljen naučno-istraživački rad studenata ovog fakulteta pod mentorstvom njihovih profesora.

Prezentirani su električni automobil, bicikl i karting, te uređaj za mjerenje kvaliteta zraka, a koji se odnose na polutante koji naše mjerne stanice ne obrađuju.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelmika Sarajeva Milan Trivić, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Izet Bijelonja, menadžer sektorskog fonda Otvorenog regionalnog fonda za JIE - energetska efikasnost (GIZ), Joachim Gaube, te Dubravka Bošnjak, projekt-menadžer GIZ-a.

Prof. dr. Boran Pikula istakao je da je Mašinski fakultet u Sarajevu razvio električni karting i električna bicikla.

"Ove godine smo dobili kao donaciju automobil firme Volkswagen Sarajevo, kojeg smo opremili na električni pogon. Električno vozilo je pilot projekat kojim ćemo mjeriti otpore kretanja, potrošnju električne energije, te izdržljivost baterije," istakao je Pikula.

"Mi smo razvili vlastiti uređaj za mjerenje kvalitete zraka u koji smo ubacili senzore za mjerenje čestica. Dosadašnja mjerenja mjernih stanica su bila isključivo vezana za mjerenja na zemlji. Mi uređaj opostavljamo na dron i podižemo na visinu od 500 metara, što je nešto više iznad Huma. Ovim uređajem mjerimo kvalitet vazduha i količinu čestica pm1, pm2, pm5 na različitim visinama i lokacijama. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), ove čestice u vazduhu direktno utječu na zdravlje čovjeka, posebno na respiratorni sistem jer se lijepe na pluća," istakao je doc. dr. Adnan Mašić.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku vidjeti koliko je istraživanja već urađeno na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. "Gradska uprava želi da podstakne ovakav rad koji doprinosi smanjenju zagađenja vazduha, a time i poboljšanju kvaliteta života građana Sarajeva," kazao je Trivić.

Dubravka Bošnjak, projekt-menadžer GIZ-a zahvalila se na pozivu Grada Sarajeva da posjeti ovu prezentaciju, te istakla da GIZ već nekoliko godina djeluje u regionu i implementira različite projekte, posebno iz oblasti energetske efikasnosti. "Ovo što smo vidjeli ćemo pokušati prenijeti partnerima u drugim zemljama," istakla je Bošnjak, te predstavila novi projekat pod nazivom "Održivi urbani transport u gradovima jugoistočne Evrope", koji se realizira u saradnji sa gradovima Sarajevo, Skoplje, Podgorica, Priština i Tirana, a uz partnersku podršku gradova Freiburga i Zagreba.