Međunarodni dan
0

Na 'Maršu za žrtve korupcije' 9. decembra u Sarajevu organizacije iz cijele BiH

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
"Marš za žrtve korupcije" bit će održan 9. decembra u Sarajevu u organizaciji nevladinih organizacija, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Istaknuto je da su dolazak i učešće u maršu već potvrdile i nevladine organizacije iz Banje Luke, Bijeljine i Doboja.

Izvršni direktor Centra za razvoj medija i analizu Eldin Karić pozvao je sve građane koji se smatraju žrtvama korupcije da im se pridruže 9. decembra ispred Vječne vatre u 11.51 sati, odakle će se povorka uputiti prema zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

  • Želimo da na taj način još jednom podsjetimo društvo na problem korupcije s kojim se Bosna i Hercegovina svakodnevno suočava - rekao je Karić.

Naglasio je da najavljeni marš ne predstavlja nikakve proteste, već obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

I aktivista Stefan Blagić iz Banje Luke pozvao je sve ljude u BiH da podrže marš, a posebno Banjalučane jer ističe da tamo više nije moguće ni stajati na centralnom trgu a da ne budete uhapšeni.

Navedeno je da je cilj marša ukazati na najveće korupcijske afere u BiH, predstaviti sve pokušaje nevladinih organizacija da se problem korupcije sistemski suzbije i prevenira, te javno predstaviti zahtjeve u borbi protiv korupcije.