Predsjedništvo SDA
7

Na maratonskoj sjednici SDA šest sati raspravljano o napadu na Adila Osmanovića

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na jučerašnjoj nenajavljenoj sjednici Stranke demokratske akcije (SDA) koja je trajala šest sati, kako saznajemo, raspravljano je isključivo o jednoj tački dnevnog reda, a to je napad na potpredsjednika stranke Adila Osmanovića prije nekoliko mjeseci u Srebrenici.

Tu informaciju za Klix.ba je potvrdio Sadik Ahmetović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Prema informacijama kojima raspolažem, sve vrijeme trajanja sjednice raspravljano je isključivo o napadu na Adila Osmanovića u Srebrenici. Nikakvi konkretni zaključci nisu doneseni pa je odlučeno da se sjednica nastavi za deset dana", kazao je Ahmetović.

Iako je sinoć objavljena informacija da je tema sastanka bila aktuelna politička situacija u državi, rukovodstvo SDA je satima raspravljalo samo o jednom događaju iz januara ove godine.

Podsjećamo, krajem januara na sjednici Povjereništva te stranke za Srebrenicu prvo je verbalno, a zatim i fizički, napadnut potpredsjednik stranke Adil Osmanović.

Prema izjavama članova povjereništva Edina Ramića i Sadika Ahmetovića, grupa muškaraca upala je u prostoriju u kojoj je održavana sjednica te je uslijedilo naguravanje u kojem je jedna osoba pretučena. Grupa je zatražila da Adil Osmanović napusti prostoriju te su ga, doslovno, izgurali iz prostorije.

Ubrzo nakon toga saopćeno je da će SDA provesti internu istragu i sankcionirati odgovorne za incident u Srebrenici.

Sukobi unutar srebreničke SDA traju faktički od 2014. Tada je na mjesto predsjednika OO SDA Srebrenica umjesto Ahmetovića došao Hamdija Fejzić. No, na proteklim lokalnim izborima Ahmetovićeva struja je odnijela uvjerljivu pobjedu te je formirala vlastiti zastupnički klub koji djeluje opoziciono. Fejzić je s još jednim zastupnikom dio vladajuće koalicije.

Na sjednici Predsjedništva SDA 20. januara odlučeno je da se raspusti OO SDA Srebrenica i da se uvede Povjereništvo koje čine Adil Osmanović (predsjednik), Šefik Džaferović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Sadik Ahmetović, Hamdija Fejzić i šest odbornika SDA iz Srebrenice.