Zdravstvo u Sarajevu
32

Na mamografski pregled u Domu zdravlja Otoka više se ne bi trebalo dugo čekati

B. R.
Dom zdravlja Otoka (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom zdravlja Otoka (Foto: T. S./Klix.ba)
Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović je najavio da se na mamografski pregled u Domu zdravlja Otoka više neće dugo čekati. Obrazložio je zašto je to trenutno slučaj.

Napomenuo je da se mamografski pregledi vrše na tri mjesta u Kantonu Sarajevo - jedno je u sjedištu Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, drugo je upravo u Domu zdravlja Otoka i treće je na Ilidži.

Najavio je kupovinu digitalnog mamografa u Domu zdravlja Otoka. Jedan takav postoji u sjedištu zavoda, dok je onaj na Ilidži digitaliziran.

Govoreći za Klix.ba o razlozima dužeg čekanja na mamografski pregled na Otoci, Hasanović je ukazao da je prije dva mjeseca odlučeno da tri od četiri radiologa zavoda rade u sjedištu zavoda i na Ilidži, a jedan na Otoci. Istakao je da je tako odlučeno nakon primjedbi građana da im nije zgodno nositi rendgen snimke velikih formata. Shodno tome, odlučeno je da jedan radiolog bude u Domu zdravlja Otoka, gdje je stari mamografski uređaj.

"Zato smo odlučili da većini pacijenata ponudimo snimanje u Zavodu ili na Ilidži (gdje se prave digitalni snimci, op. a.). Jedan inžinjer radiologije na Otoci radi jedan dan sedmično za starije građane i one kojima je bliže tu doći", obrazložio je.

Ocijenio je da je to funkcionisalo na početku pandemije koronavirusa, kada je bilo i manje pacijenata. Međutim situacija se promijenila i ukazao je na to da se na mamografski pregled u Domu zdravlja Otoka čeka i do mjesec.

Uvjerava da među onima koji čekaju niko nije hitan slučaj. Kako je kazao, svi koji su hitni slučajevi imaju pregled isti dan ili sutra. Istakao je da se već radi na rješavanju problema.

"Sastanak smo imali jučer i dogovorili da će kroz 15 dana na Otoci svaki dan biti jedan inžinjer", ukazao je Hasanović.

Napomenuo je da brzina nabavke digitalnog mamografa za Dom zdravlja Otoka zavisi od tenderske procedure, ali očekuje da će uređaj biti nabavljen do Nove godine ili nedugo poslije nje.

Prema njegovim riječima, na mamografske preglede u samom Zavodu čeka se od sedam do deset dana, a na Ilidži do 15 dana.

Kao razlog zašto se insistira na pregledu digitalnim mamografima naveo je to što je nakon njega snimak odmah dostupan drugim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, npr. Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Najavio je da je u planu i kupovina potpuno digitalnog mamografa i na Ilidži.

Hasanović je poručio da je zavod zadovoljan brojem žena koje vrše ovu vrstu pregleda te očekuje da će od sljedeće godine početi slati pozive da urade pregled.

Naglasio je da u Kanton Sarajevo na mamografski pregled dolaze i žene koje nisu zdravstveno osigurane u ovom kantonu, ali da one plaćaju pregled. Kako je rekao, ovakvih slučajeva nema mnogo.