BiH predstavlja delegacija PS BiH
0

Na Malti počelo plenarno zasjedanje Parlamenta Mediterana

SRNA
Na Malti je danas počelo sedmo Plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), na kojem Parlamentarnu skupštinu BiH predstavljaju predsjedavajući Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PAM-u Šemsudin Mehmedović, te njegovi zamjenici Ognjen Tadić i Mladen Ivanković Lijanović.

U prvom dijelu podnesena su uvodna izlaganja u kojima su dominirale teme u vezi sa procesima promjena u regionu Mediterana i zbog kojih je 2006. godine PAM i formiran, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

"Tu se, prije svega, misli na procese demokratizacije u arapskim zemljama koji su mirnim putem vrlo uspješno okončani u Jordanu, Maroku i Alžiru dok su zbivanja u Tunisu, Egiptu i Libiji imala potpuno drugačiji predznak, a posebno pitanje, kako je istaknuto, zauzima Sirija", navodi se u saopštenju.

Bitna pitanja kojima se bavi zasjedanje PAM-a su energija, migracije, proizvodnja hrane, ljudska prava, socijalna pitanja, terorizam i organizirani kriminal.

Među inicijativama koje su se mogle čuti svakako se izdvaja ideja o uspostavljanju posebnog investicijskog fonda za zemlje Mediterana kao i zone slobodne trgovine među ovim zemljama gdje bi zahvaljujući tradicionalno dobrim odnosima sa zemljama PAM-a svoju razvojnu priliku mogla vidjeti i BiH.

Posebno je označena potreba saradnje PAM-a sa Arapskom unijom, OIK, OSCE, EU, NATO, te sa UN gdje se PAM pominje kao grupa prijateljstva.

Današnje zasjedanje obilježila je rasprava i glasanje o rezolucijama Drugog stalnog komiteta za ekonomsku, socijalnu i ekološku saradnju kao i plan aktivnosti ovog Komiteta za 2013. i 2014. godinu.

Nakon uvodnih izlaganja, pristupilo se raspravi i glasanju o rezolucijama, a naročitu pažnju izazvala je rasprava o ekologiji u području Mediterana, kao i mogućnostima zapošljavanja kako bi se smanjio migracioni pritisak sa juga na sjever. Rezolucije su jednoglasno usvojene.

U popodnevnom dijelu zasjedanja očekuje se rasprava o rezolucijama iz oblasti obrazovanja kao osnovu za kvalifikovanu radnu snagu, te otvaranju novih radnih mjesta i nezaposlenosti na Mediteranu.

Nakon usvajanja izvještaja i rezolucija slijedi izbor novog predsjednika i rukovodstva PAM-a.