{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Malti počelo plenarno zasjedanje Parlamenta Mediterana

S
13.10.2012. u 14:02
0
7
Na Malti počelo plenarno zasjedanje Parlamenta Mediterana
0
Na Malti počelo plenarno zasjedanje Parlamenta Mediterana
Na Malti je danas počelo sedmo Plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), na kojem Parlamentarnu skupštinu BiH predstavljaju predsjedavajući Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PAM-u Šemsudin Mehmedović, te njegovi zamjenici Ognjen Tadić i Mladen Ivanković Lijanović.
U prvom dijelu podnesena su uvodna izlaganja u kojima su dominirale teme u vezi sa procesima promjena u regionu Mediterana i zbog kojih je 2006. godine PAM i formiran, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

"Tu se, prije svega, misli na procese demokratizacije u arapskim zemljama koji su mirnim putem vrlo uspješno okončani u Jordanu, Maroku i Alžiru dok su zbivanja u Tunisu, Egiptu i Libiji imala potpuno drugačiji predznak, a posebno pitanje, kako je istaknuto, zauzima Sirija", navodi se u saopštenju.

Bitna pitanja kojima se bavi zasjedanje PAM-a su energija, migracije, proizvodnja hrane, ljudska prava, socijalna pitanja, terorizam i organizirani kriminal.

Među inicijativama koje su se mogle čuti svakako se izdvaja ideja o uspostavljanju posebnog investicijskog fonda za zemlje Mediterana kao i zone slobodne trgovine među ovim zemljama gdje bi zahvaljujući tradicionalno dobrim odnosima sa zemljama PAM-a svoju razvojnu priliku mogla vidjeti i BiH.

Posebno je označena potreba saradnje PAM-a sa Arapskom unijom, OIK, OSCE, EU, NATO, te sa UN gdje se PAM pominje kao grupa prijateljstva.

Današnje zasjedanje obilježila je rasprava i glasanje o rezolucijama Drugog stalnog komiteta za ekonomsku, socijalnu i ekološku saradnju kao i plan aktivnosti ovog Komiteta za 2013. i 2014. godinu.

Nakon uvodnih izlaganja, pristupilo se raspravi i glasanju o rezolucijama, a naročitu pažnju izazvala je rasprava o ekologiji u području Mediterana, kao i mogućnostima zapošljavanja kako bi se smanjio migracioni pritisak sa juga na sjever. Rezolucije su jednoglasno usvojene.

U popodnevnom dijelu zasjedanja očekuje se rasprava o rezolucijama iz oblasti obrazovanja kao osnovu za kvalifikovanu radnu snagu, te otvaranju novih radnih mjesta i nezaposlenosti na Mediteranu.

Nakon usvajanja izvještaja i rezolucija slijedi izbor novog predsjednika i rukovodstva PAM-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: