{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na listama za Evropski parlament četiri kandidata porijeklom iz BiH

N
2.5.2014. u 09:31
31
56
Na listama za Evropski parlament četiri kandidata porijeklom iz BiH
31
Na izborima za Evropski parlament koji se u svim zemljama članicama Evropske unije održavaju od 22. do 25. maja, čak četvrto kandidata je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a taj broj mogao bi biti i veći.
Foto: NAP
Foto: NAP


Među 751 zastupnikom, koliko će ove godine ući u Evropski parlament, mogla bi se naći Sarajka Nejra Kalkan, Austrijanac Alvin Bijedić, Slovenka Faila Pašić-Bišić, čiji su roditelji iz Sanskog Mosta, kao i Jasenko Selimović koji živi u Švedskoj.

Tako je na listi kandidata za Evropski parlament Radnička stranka za Holandiju kandidovala i Nejru Kalkan, koja je porijekom iz Sarajeva.

Kalkan, čija je porodica tokom rata izbjegla u Holandiju, diplomirala je na Univerzitetu u Amsterdamu iz oblasti međunarodnog i evropskog prava. Poslije toga je radila u Komitetu za vanjske poslove američkog Kongresa u Washingtonu. Već četiri godine ona radi na poziciji višeg savjetnika u Evropskom parlamentu kao stručnjak za pravosuđe, unutrašnje poslove i građanska prava u Evropi.

Ova 30-godišnja Sarajka savjetuje i članicu Evropskog parlamenta Emine Bozkurt o pitanjima koja se tiču BiH i prava žena na zapadnom Balkanu, prenosi Patria. Holandija u narednom mandatu ima pravo na 26 zastupnika.

Austrija će u Evropskom parlamentu u narednom mandatu imati 18 zastupnika, a među njima mogao bi se naći i mladi Alvin Bijedić, čiji su korijeni također iz BiH. Iako ima samo 22 godine, Bijedić se uspio plasirati na listu kandidata Austrijske narodnjačke stranke (ÖVP), jedne od vodećih stranaka u Austriji.

Ovaj student na međunarodno priznatom univerzitetu "Karl-Franzens“ u Grazu, često napominje da nije zaboravio svoje porijeklo i da Bosnu i Hercegovinu voli kao i rodnu Austriju, a ukoliko postane član Evropskog parlamenta zalagat će se za sve narode porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije, a koji žive u Austriji.

Na listi za Evropski parlament naći će se i Faila Pašić-Bišić, kao nestranački kandidat Slovenije, i prva bošnjakinja sa hidžabom koja bi mogla ući u Evropski parlament. Pašić-Bišić je rođena i odrasla u Sloveniji, a njeni roditelji su porijeklom iz Sanskog Mosta. U nedavnom intervjuu za novinsku agenciju Patria kazala je da ukoliko postane članica Evropskog parlamenta, sigurno će se zalagati i za BiH.

Slovenija će u narednom mandatu imati osam zastupnika, a jedan od njih mogla bi upravo biti i Pašić-Bišić.

Izbori za zastupnike u Evropskom parlamentu u svim zemljama Evropske unije u pravilu se održavaju svakih pet godina, koliko traje zastupnički mandat. Zastupnike biraju glasači glasanjem. Ovo će biti ukupno osmi izbori za Evropski parlament na području cijele EU od 1979. godine, piše Patria.

Selimović: Kandidat iz Švedske (Foto: NV)
Selimović: Kandidat iz Švedske (Foto: NV)

Također, među kandidatima s velikm šansama je i Jasenko Selimović, švedski političar porijeklom iz Sarajeva.

Selimović, koji je tokom rata u BiH izbjegao u Švedsku gdje je nastavio živjeti i baviti se politikom, mogao bi biti i prvi političar porijeklom iz BiH koji će ući u Evropski parlament.

Selimović je rođen 1968. godine u Sarajevu i predsjednik je Liberalno političke partije (FP). Od 2010. godine obavlja dužnost sekretara ministra za integracije Švedske, Erika Ullenhaga.

Obrazovanje je stekao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a nakon toga i na Institutu za dramu u Stockholmu.

Nakon rada u pozorištu Uppsala City gdje je radio na predstavama postavljen je za redatelja pozorišta Gothenburg City gdje je već 1998. godine imenovan za umjetničkog direktora.
Dobitnik je niza pozorišnih nagrada za umjetnička ostvarenja i doprinos švedskoj umjetnosti, među kojima se posebno ističe nagrada “Dagbladet Thalia” 2000. godine kao i nagrada pozorišta “Expressen” za 1997. godinu.

Također, Selimović piše redovne kolumne za popularni društveni časopis “Focus” dok je vršio dužnost direktora SR Radioteatern od 2006. do 2009. godine.

U septembru 2009. godine Selimović je napustio posao šefa SR Radioteaterna i kandidovao se iz redova Liberalno političke partije na izborima za parlament 2010. godine.

Izbori za Evropski parlament održat će se u svim zemljama članicama Evropske unije između 22. i 25. maja 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: