{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na legalnom tržištu BiH nema krivotvorenih lijekova

F
15.5.2009. u 13:57
0
2
Na legalnom tržištu BiH nema krivotvorenih lijekova
0
Na legalnom tržištu BiH nema krivotvorenih lijekova
Foto: AFP/FIle
Informacije koje kruže, a koje prenose pojedini mediji, da na tržištu BiH ima više od 20 posto krivotvorenih lijekova šire strah i paniku među pacijentima, nisu tačne, objasnili su danas na konferenciji za novinare predstavnici novoformirane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
Zamjenica direktorice Agencije koja je počela raditi 1. maja, Šeherzada Hadžidedić odbacila je priče o krivotvorenim lijekovima i potvrdila da sva regulatorna tijela rade svoj posao i kontroliraju svaku seriju proizvoda.

"Mi nemamo nijedne informacije o postojanju falsifikovanih lijekova na legalnom tržištu", istakla je Hadžidedić.

Dobro opremljena laboratorija i visoko kvalificirano osoblje, kazala je predsjednica Međukantonalne farmaceutske komore Zahida Binalaj, garantiraju da na legalnom tržištu nema falsifikovanih lijekova.

"Za 22 godine radnog iskustva, nikada se nisam susrela s takvim lijekom", istakla je ova farmaceutkinja.

Direktorica Agencije Nataša Grubišić objasnila je da je zadatak Agencije osiguranje ispravnih lijekova te medicinskih sredstava na legalnom tržištu i da "ne mogu znati šta neko drži u podrumima".

Predstavnici Agencije objasnili su da se pod pojmom krivotvoreni lijek podrazumijeva lijek koji je radi prevare krivo označen, s obzirom na njegov identitet i porijeklo te da je svaki lijek podložan krivotvorenju.

Poručili su pacijentima da lijekove kupuju samo od povjerljivih izvora te da u slučaju promjene djelotvornosti ili izgleda lijeka obavezno obavijeste farmaceuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: