{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na legalnom tržištu BiH nema krivotvorenih lijekova

F
15.5.2009. u 13:57
0
2
Na legalnom tržištu BiH nema krivotvorenih lijekova
0
Na legalnom tržištu BiH nema krivotvorenih lijekova
Foto: AFP/FIle
Informacije koje kruže, a koje prenose pojedini mediji, da na tržištu BiH ima više od 20 posto krivotvorenih lijekova šire strah i paniku među pacijentima, nisu tačne, objasnili su danas na konferenciji za novinare predstavnici novoformirane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
Zamjenica direktorice Agencije koja je počela raditi 1. maja, Šeherzada Hadžidedić odbacila je priče o krivotvorenim lijekovima i potvrdila da sva regulatorna tijela rade svoj posao i kontroliraju svaku seriju proizvoda.

"Mi nemamo nijedne informacije o postojanju falsifikovanih lijekova na legalnom tržištu", istakla je Hadžidedić.

Dobro opremljena laboratorija i visoko kvalificirano osoblje, kazala je predsjednica Međukantonalne farmaceutske komore Zahida Binalaj, garantiraju da na legalnom tržištu nema falsifikovanih lijekova.

"Za 22 godine radnog iskustva, nikada se nisam susrela s takvim lijekom", istakla je ova farmaceutkinja.

Direktorica Agencije Nataša Grubišić objasnila je da je zadatak Agencije osiguranje ispravnih lijekova te medicinskih sredstava na legalnom tržištu i da "ne mogu znati šta neko drži u podrumima".

Predstavnici Agencije objasnili su da se pod pojmom krivotvoreni lijek podrazumijeva lijek koji je radi prevare krivo označen, s obzirom na njegov identitet i porijeklo te da je svaki lijek podložan krivotvorenju.

Poručili su pacijentima da lijekove kupuju samo od povjerljivih izvora te da u slučaju promjene djelotvornosti ili izgleda lijeka obavezno obavijeste farmaceuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: